İtalya'da Meloni hükümeti resmen göreve başladı

İtalya Başbakanı Georgi Meloni liderliğinde kurulan koalisyon hükümeti güven oylamasından geçti. Parlamento ve Temsilciler Meclisi'nden güveoyu alan 68. hükümet resmen göreve başladı. Parlamento’da ilk konuşmasını yapan İtalaya Başbakanı Meloni, önceliklerinin ekonomi ve enerji olacağını söyledi.

İtalya seçimlerinden zaferle çıkan Giorgia Meloni başbakanlığındaki hükümet, meclisin iki kanadında da güvenoyu aldı.

Kardeşler Partisi Genel Başkanı Meloni, Silvio Berlusconi’nin Forza İtalia ve Matteo Salvi Başkanlığı’ndaki Ligi (isimler yazıldığı gibi okunacak) ile sağ koalisyon kurdu.

Meloni’nin 68. koalisyon hükümeti önce Temsilciler Melisi’nde sonra Parlemento’da oylandı. Meclisin iki kanadının da güvenoyunu alan Meloni, resmen göreve başladı. Ülkesinin ilk kadın başbakanı olarak Parlamento’da ilk konuşmasını yaptı.

“2023 ülke için resesyon yılı olacak” diyen Başbakan Meloni, önceliklerinin enerji ve ekonomi olacağını söyledi. Meloni, İtalya’nın denizlerdeki gaz sahalarında hakkını arayacağını kaydetti.

Ekonomik krizin hızını kesmek için vergi barışı getireceklerini ifade eden Meloni, "Enerji krizini aşmak için büyük harcamalar yapmamız gerekecek" diye konuştu. Ekonomik durağanlık yılı olarak tanımladığı 2023 yılı bütçesini bu çerçevede hazırlayacaklarını aktardı.

Seçim öncesi NATO karşıtı söylemleri ile dikkat çeken Meloni, AB ve NATO’nun bir parçası olarak dünya siyasetinde artık öncü ülkelerden olacağını belirtti.

Yeni bir anayasa reformuna ihtiyacı doğduğunu savunan İtalya Başbakanı, yarı başkanlık sistemine geçiş için referandum önerisi yaptı.

Geçen yıl Kuzey Afrika’dan 77 bin göçmenin İtalya’ya giriş yaptığını söyleyen Meloni, düzensiz göç ile daha sert mücadele sözü verdi.

# italya # Giorgia Meloni # nato