Lafarge Suriye’de DEAŞ’a destek verdiğini itiraf etti

ABD’nin kara gücü PKK/PYD’nin en önemli finansman kaynağı olan Fransız çimento şirketi Lafarge, Suriye’de DEAŞ’a da yardım ettiğini kabul etti. ABD’de yapılan yargılanmada uzlaşı yolunu seçen Fransız şirket 778 milyon dolar dolar para cezası ödeyecek.

Suriye’de terörü finanse eden Fransız çimento üreticisi Lafarge yeniden gündemde. Dünyanın en büyük çimento üreticilerinden biri olan Lafarge, Suriye’de terörün çimentosunu kardığını itiraf etti.

Fransa’da DEAŞ’a yardımdan hakkındaki soruşturma devam ederken şirket, ABD’de yapılan yargılamada DEAŞ ile işbirliği yaptığını kabul etti.

Şirket, Fransız yönetiminin ve istihbaratının bilgisi dâhilinde DEAŞ’a çimento, akaryakıt ve haraç verdiğini itiraf etti. New York Brooklyn’deki federal mahkeme ile uzlaşı yolunu seçen şirkete 778 milyon dolar para cezası verildi.

ABD’deki karar Fransa'nın da gündemine oturdu. Fransa'da 2017'de “insanlığa karşı suça ortak olduğu” suçlaması ile başlayan soruşturma süreci bir türlü tamamlanmadı.

Fransız Milletvekili Clementine Autain, Macron yönetimini şirketin Suriye’deki faaliyetlerine göz yummakla suçladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Fransız vekil, şirketin kendi ülkesinde hiçbir yaptırımla karşılaşmamasına tepki gösterdi:

- Peki ya Fransa? Hükümete çok defa çağrıda bulundum, bulunduk. Boşuna. Cumhuriyetçilik dersi verenler bugün ortada görünmüyor

 Suriye’nin kuzeyini tünellerle donatan DEAŞ’a çimento veren şirketin Suriye dosyası kabarık. Fransız şirket Suriye’de kurulduğu dönemden beri bölgede terörün çimentosunu karıyor.

ABD tarafından DEAŞ’a karşı mücadele üssü olarak kullanılan fabrikadan DEAŞ’a önce haraç adı altında para aktarıldı. Daha sonra çimento ve akaryakıt taşındı.

Fransız şirket Avrupa ve ABD tarafından DEAŞ ile mücadele adı altından desteklenen PKK/PYD'li teröristlerle de işbirliği içinde. Şirket, ABD’nin tırlarla silah gönderdiği PKK/PYD’ye “koruma” adı altında her ay 100 bin dolar para ödüyor. Tünel yapımı için çimento sağlıyor. Fransız şirket halen terör örgütünün en kritik finansman kaynağı olarak gösteriliyor.

# deaş # fransa # Lafarge