Mehsa Emini’nin ölümüyle ilgili kritik açıklama: ''Darp değil çoklu organ yetmezliği''

22 yaşındaki Mehsa Emini’nin çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği ortaya çıktı. İran Adli Tıp Kurumu, Emini’nin ani kalp ritmi bozukluğu nedeniyle beyne oksijenin az gitmesi sonucu oluşan “beyin hipoksisi” sonucu öldüğünü açıkladı.

İran’da polisin döverek öldürdüğü iddia edilen Mehsa Emini’nin çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği tespit edildi.

22 yaşındaki Emini’nin hayatını neden kaybettiğine dair kritik açıklama İran Adli Tıp Kurumu’ndan geldi. Yazılı bir açıklama yapan tıp kurumu, Emini’nin polis karakolunda beklerken birden yere yığıldığı belirtti.

Bu yere düşmeye ise ani kalp ritmi bozukluğu, tansiyon düşmesi ve bilinç kaybı ile beyne oksijenin az gitmesinin neden olduğunu ifade etti. Bu durumların yol açtığı “Beyin hipoksisi” sonucunda da Emini’nin hayatını kaybettiği saptandı.

Açıklamada, Emini’nin 8 yaşında beyin tümörü ameliyatı geçirdiği kaydedildi. Buna bağlı olarak beyindeki hipotalamus ve hipofiz bezinde adrenalin ile tiroid bozukluğu olduğu bildirildi. Kendisinin bu nedenlerle hidrokortizon, levotiroksin ve desmopresin ilaçları kullandığı açıklandı.

Emini’nin kronik rahatsızlığı ve karşı karşıya kaldığı durumla başa çıkamaması nedeniyle ani kalp ritmi bozukluğu ile bilinç kaybı yaşadığı bilgisi açıklamada yer aldı. Genç kadının tüm çabalara rağmen hayata döndürülemediği belirtilen açıklamada, “Söz konusu ölüm, kafaya veya hayati organlara çarpma sonucu meydana gelmemiştir” denildi.

Öte yandan Mehsa Emini'nin ölümünü bahane edilerek başlatılan şiddet eylemleri önemli ölçüde kontrol altına alındı. Sokakların ardından üniversitelerde başlayan eylemler de durduruldu. Bu eylemlerde gözaltına alınan üniversite öğrencilerinin neredeyse tamamı devlet yetkililerin araya girmesi sonucu serbest bırakıldı. Eylemlere katılanların yaş ortalamasının 15 ile 25 arası olduğu belirtildi.

# iran # Mehsa Emini