NATO Sırbistan'a yine set çekti

NATO, Sırbistan’ı bir kez daha reddetti. Belgrad yönetiminin, Kosovalı Srıpları korumak için ülkenin kuzeyine asker konuşlandırmasına izin verilmedi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, kararın NATO’nun Sırp halkına bakışını ortaya koyduğunu belirtti.

Sırbistan yeniden NATO ile karışı karşıya geldi. Ayrılıkçı Kosova’daki soydaşlarını korumak isteyen Belgrad’ın asker konuşlandırma talebi geri çevrildi. “Sırp çocukları vuruluyor” diyen Belgrad yönetimi Kosova’nın kuzeyinde asker ve polis yerleştirmek istedi. Talep NATO’ya iletildi. Ancak daha önce olduğu gibi bu talep yine reddedildi.

NATO’nun talebi geri çevirmesine Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tepki gösterdi. Uluslararası toplumun sessizliğini eleştirdi. Vucic şu ifadeleri kullandı:

- KFOR, Sırp ordusunun Kosova'nın kuzeyine geri dönmesine gerek olmadığına inandığını söyledi. KFOR cevabında, kuzeyde olup bitenleri yakından takip ettiklerine yer veriyor ancak bölgede Sırp uyruklu çocukların vurulduğunu duyuyoruz. Sırp çocuklara ateş açılması onları rahatsız etmedi. Bu, onların Sırp halkına karşı tutumlarını ortaya koyuyor. KFOR'dan farklı bir yanıt beklemiyordum.

NATO’nun sözde barış gücü KFOR’un Kosovalı Sırpları korumadığına dikkat çeken Vucic, "KFOR'un görevi barikatlarla ilgilenmek değil, bölgedeki Sırpların güvenliğini sağlamak" dedi.

Kosova’da ise İngiltere’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisinin ziyareti vardı. Priştine’de Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, İngiltere'nin Batı Balkanlar temsilcisiyle görüştü. Lord Stuart Peach ile yapılan görüşmenin içeriği basın ile paylaşılmadı. 

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# nato # Sırbistan # Kosova