OPEC'in petrol kesintisi ABD basınında: ''Biden'ın Körfezdeki etkisi beklenenden çok daha az'''

OPEC, ABD'nin itirazlarına rağmen petrol üretimini kıstı. ABD Başkanı Joe Biden, fiyatları düşürmeye ikna etmek için Suudi Arabistan'a giderek Prens Selman ile görüşmüştü.

Dünyanın en büyük Petrol ihracatçılarının oluşturduğu OPEC örgütünün, üretimi kasımdan itibaren günde 2 milyon varil azaltma kararı, ABD’yi rahatsız etti.

Biden yönetimi, arz kısıntısını 'basiretsizlik" olarak niteledi. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, OPEC’i “Rusya ile aynı yerde durmakla” suçladı. Washington'a göre, kısıntı Rusya'nın Ukrayna harekatı ile birlikte küresel ekonomi üzerinde ilave yük oluşturacak.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, temmuz ayındaki Suudi Arabistan ziyaretinin amacının “petrol değil Ortadoğu ve İsrail’in pozisyonlarını netleştirmek” olduğunu söylese de Amerikan basını Washington’un Suudi Arabistan politikasının başarısız olduğu yorumunu yaptı. New York Times gazetesi, Biden’ın Körfez’deki müttefikler üzerindeki etkisinin “umduğundan çok daha az olduğu”nu yazdı.

Gelişmiş ekonomilerin resesyona gireceği beklentisi, petrol üreticilerinde talebin kesileceği endişesine yol açıyor. Petrol fiyatları 120 Dolar seviyelerinden 80 civarına gerileyince üretici ülkelerde alarm zilleri çaldı. Beyaz Saray’ın aksi yöndeki çabalarına rağmen kesinti kararı alındı.

Kararın ardından ABD Kongresi’ndeki Demokratlar da, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni “aktif şekilde ABD aleyhine çalışmakla” suçlayarak Kongre’ye bu ülkelerdeki Amerikan askerlerinin geri çekilmesi için tasarı sundu.

# suudi arabistan # Kral Selman # abd # petrol # Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC)