Rusya'dan Batı'ya Sovyet hatırlatması

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Daha, Batı'nın Rus değerlerini tarihten silme girişimlerinin başarısız olacağını söyledi. Zaharova, "Ne kadar kurnaz olursa olsun, Nazizmin dehşetlerini ve Sovyet kurtarıcı kahramanlarının anılarını silemeyecekler" dedi.

Polonya'da her yıl 27 Ocak'ta Auschwitz'deki eski Nazi ölüm kampının katledilenler anılıyor. Auschwitz-Birkenau Müzesi'nde bu yıl 78'incisi yapılan anma etkinliklerine Rusya'ya ambargo uygulandı. Rusya'nın Polonya büyükelçisinin geleneksek konuşmasına izin verilmedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ambargoyu eleştirdi. Batı'nın Rusya'yı tarihten silmeye çalışmasının başarısız olacağını kaydederek şunları belirtti:

- Avrupalı 'tarafsızların' tarihi yeniden yazma girişimlerinde kullandıkları ne kadar kurnaz olursa olsun, Nazizmin dehşetlerini ve Sovyet kurtarıcı kahramanlarının anılarını silemeyecekler.

Anma etkinlikleri kapsamında Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi tarafından hazırlanan 14 numaralı blokta faaliyet gösteren sergi de kapatıldı.

Zaharova, her yıl yapılan bu anmanın mahkumların Kızıl Ordu tarafından kurtarılışının yıldönümü anısına gerçekleştirildiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

- Bu sessizce yapıldı: Rus tarafına kimse kapanmayı bile bildirmedi. Bundan daha ikiyüzlüce bir davranış olabilir mi? Bu yıl, askerleri dünyayı faşist vebadan kurtaran SSCB'nin devamı olan devletin diplomatik temsilcilerini, kampın kurtuluşunun yıldönümüne davet etmediler. Ama tarihsel gerçekleri ve bugün onları rahatsız eden kurtarıcılarının anılarını silemeyecekler.


Öte yandan Polonya ve Rus müzeleri arasındaki operasyonel sözleşmelerin süresinin sona erdiği iddia edildi.

# zaharova # rusya # batı # Sovyet