Rusya'ya karşı yaptırımlar tutmadı: Alman şirketleri Rusya'da aktif

ABD ve Batı'nın yaptırımlarına rağmen Almanya'nın büyük şirketleri, Rusya'da iş yapmaya devam ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre, Rusya'da yatırımları bulunan bin 284 G7 ve AB'li şirket arasında en büyük paya yüzde 19,5 ile Almanya merkezli şirketler sahip.

Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına rağmen Alman şirketleri çoğu, Rusya'da hala aktif.

Rusya'da hala aktif öz sermaye yatırımları bulunan bin 284 G7 ve AB'li şirket arasında en büyük payı yüzde 19,5 ile yani 250 şirket ile Almanya merkezli şirketler oluşturuyor. Bunu yüzde 12,4 ile ABD, yüzde 7 ile Japonya ve yüzde 6,3 ile İtalya merkezli şirketler takip ediyor.

ABD'deki Yale Üniversitesince yapılan araştırma da 19 Alman şirketinin, Rusya'da her zamanki gibi işlerine devam ettiğini ortaya koydu.

Alman perakende devi Metro, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını" kınayan açıklama yapmış ancak bu ülkedeki faaliyetlerine devam edeceğini belirtmişti.

Alman otomotiv firması Continental da Mart 2022'de Rusya'daki faaliyetlerini durdurmuş ancak ertesi ay yerel personelini korumak istediğini iddia ederek yeniden faaliyete geçtiğini duyurmuştu.

Alman teknoloji devi Bosch da hala Rusya'da faaliyet gösteriyor. Ancak Alman makamlarının firma hakkında soruşturma başlatması nedeniyle Rusya'daki varlıklarını satmak için alıcı arıyor.

Çikolata markası Ritter Sport'da faaliyetlerine devam ederken, Uzaktan destek yazılımı geliştiren AnyDesk Software de Rusya ile iş ilişkilerini sürdürüyor.

Alman tıbbi şirketi B. Braun ise Rusya'daki faaliyetlerini azaltmak veya askıya almak için herhangi bir adım atmazken Almanya'nın en büyük kimya ve ilaç şirketi Bayer, Rusya ve Belarus'ta "temel sağlık ve tarım ürünleri hariç" ticari faaliyetlerini askıya almasına rağmen ülkede hala aktif durumda bulunuyor.

Almanya merkezli tarım makineleri üreticisi Claas, BPW, Fresenius, Siemens Healthineers, Storck, Ukrayna'daki savaşa rağmen normal zamanlardaki gibi Rusya'da faaliyetlerine devam ediyor.

Avrupa'nın yapı malzemeleri üreticisi Alman Knauf da Rusya'daki yeni yatırımlarını askıya almasına rağmen ülkenin birçok şehrinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Sağlık sektöründe faaliyet gösteren Merck'in de faaliyetlerinde bazı kesintilere gitmesine rağmen Rusya'da aktif olması dikkati çekiyor.

# almanya # rusya # yaptırım