Şi Cinping Suudi Arabistan'da: Çin - Suudi Arabistan ilişkileri ABD'ye rağmen gelişiyor

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ilk Çin-Arap Devletleri Zirvesi ve Çin-Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne katılmak üzere Çarşamba öğleden sonra Suudi Arabistan'ın Riyad kentine gitti ve Kral Salman bin Abdulaziz Al'ın davetlisi olarak Suudi Arabistan'a resmi bir ziyarette bulundu.

Başkan Şi'nin özel uçağına, Suudi Arabistan hava sahasına girdikten sonra Suudi Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden dört savaş uçağı ve Riyad hava sahasına girdikten sonra kraliyet akrobasi ekibinden altı Suudi Hawk jeti eşlik etti.

Uçak Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı'na vardığında büyük ve sıcak bir şekilde karşılandı. 21 silahlı selam, gelişi müjdeledi. Suudi Şahinleri gökyüzünü Çin'in ulusal bayrağının renkleri olan kırmızı ve sarıya boyadı.

Şi'yi Riyad Eyaleti Valisi Prens Faysal bin Bandar Al Suud, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud, Çin işleriyle ilgilenen Bakan Yasir Al-Rumayyan ve kraliyet ailesinin diğer önemli üyeleri ve üst düzey hükümet yetkilileri karşıladı.

Şi, Çin hükümeti ve halkı adına Suudi Arabistan hükümetine ve halkına en iyi dileklerini ilettiği yazılı bir açıklama yaptı.

Şi, Çin ile Suudi Arabistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 32 yılda, iki tarafın çeşitli alanlarda verimli pratik işbirliği ile stratejik karşılıklı güveni pekiştirdiğini kaydetti.

2016 yılında iki ülke kapsamlı bir stratejik ortaklık kurdu. Şi, o zamandan beri ikili ilişkileri önemli bir ilerleme yoluna yönlendirmek için Kral Salman ile birlikte çalıştığını ve bunun yalnızca her iki halka da fayda sağlamakla kalmayıp aynı zamanda bölgesel barışı, istikrarı, refahı ve kalkınmayı etkili bir şekilde teşvik ettiğini söyledi.

Şi, ziyareti sırasında Kral Salman ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman Al Suud ile ikili ilişkiler ve ortak çıkarları ilgilendiren uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında derinlemesine görüş alışverişinde bulunacağını ve Çin-Suudi Arabistan ilişkilerinin rotasını ortaklaşa çizeceğini söyledi.

Çin cumhurbaşkanı, ilk Çin-Arap Devletleri Zirvesi ve Çin-Körfez İşbirliği Konsey Zirvesi'ne katılmayı dört gözle beklediğini ve Çin-Arap ilişkilerini ve Çin-KİK ilişkilerini yükseltmek için Arap devletleri ve Çin-Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin liderleriyle birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Kaynak: CCTV

# Şi Cinping # suudi arabistan # riyad