10 il için OHAL kararı: Süreç nasıl işleyecek?

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. OHAL kararının yarın Meclis’te görüşülmesi bekleniyor.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 depremlerde büyük yıkıma uğrayan 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edildi.


Afet bölgesi ilan edilen Kahramanmaraş, Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya’da 3 ay süreyle Olağanüstü Hal uygulanmasına ilişkin kararın, yarın Meclis Genel Kurulunda görüşülmesi bekleniyor.

Görüşme öncesinde Genel Kurulda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un imzasıyla AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti ve HDP grupları, ortak bildiri yayımladı. Bildiride, "deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yanında ve hizmetindeyiz" denildi.

Anayasaya göre, Olağanüstü Hâl, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, salgın hastalık, ekonomik bunalım ya da kamu düzenini tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulama…

Olağanüstü hal ilanı kararı, Resmî Gazetede yayımlandıktan sonra hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunuluyor.

Olağanüstü halde; valiliklerin yetkisi arttırılırken, genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak için gerekli görüldüğü durumlarda bazı hak ve özgürlüklerde kısıtlamaya gidilebiliyor.

# deprem # ohal