Erdal Eren nasıl idama gitti? Perinçek süreci Adım Doğu'da anlattı

Amerikancı 12 Eylül darbesinin karanlığında, bundan tam 42 yıl önce bugün bir genç idam edildi. Daha 17 yaşındaydı. İdamı öncesinde Mamak Askeri Cezaevi’nde Erdal Eren’in kaldığı komşu hücrede Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de tutukluydu.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Amerikancı 12 Eylül darbesinin idam ettiği Erdal Eren'in Mamak Cezaevi’ndeki sürecini "Adım Doğu" kitabında anlattı.

Erdal Eren daha 17 yaşındaydı. Amerikan emperyalizmi bu ülkenin sağcı ve solcu gençlerini birbirine kırdıyordu. 2 Şubat 1980 günü ODTÜ öğrencisi Sinan Sumer'in öldürülmesinin protesto edildiği sırada kimin ateşlediği belirlenemeyen bir G3 kurşunu ile er Zekeriya Önge şehit olmuştu. Olaydan sonra gösteriye katılan 24 genç gözaltına alındı. Onlardan arasında Erdal Eren de vardı. Somut bir delil yoktu ama genç Erdal yargılandı ve idama mahkum edildi.

Erdal Eren, Vatan Partisi Genel Doğu Başkanı Perinçek'in de tutuklu olduğu Mamak Cezaevi’nde yatıyordu. Perinçek, "Adım Doğu" kitabında "Erdal Eren’in süt içtiğini" belirtti ve nedenini de anlattı.

Gazeteci Aslıhan Türel’in sorularını yanıtlayan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in devrimci mücadele ile geçen hayatı “Adım Doğu” kitabında anlatılıyor.

# mamak askeri cezaevi # Erdal Eren # 12 Eylül darbesi