Eski Liman-İş Başkanı'ndan özelleştirme tepkisi: ''Kamu yararı yok''

14 maddelik torba kanun teklifi Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyon’unda kabul edildi. Teklifle limanların işletmesi, 49 yıllığına özel sektöre bırakılacak. Düzenlemeye “yüzde 10 yatırım” şartı da eklendi.

Meclis, Sanayi ve Ticaret Komisyonu, elektrik piyasası kanununda değişiklik yapacak kanun teklifini görüşmeye devam etti.

14 maddelik kanun teklifinin zeytinlikleri madencilik faaliyetine açan birinci maddesi komisyonda çıkarılmıştı. Birinci madde dışında kanun teklifinin tümü komisyonda kabul edildi.

Teklifte tartışmalı diğer bir madde ise limanlarla ilgili düzenleme oldu. Düzenlemeyle limanların işletmesini 49 yıllığına özel sektöre bırakan madde kabul edildi.

Düzenlemeye “yüzde 10 yatırım” şartı da eklendi. İşletmeci şirketler sözleşme bedelinin yüzde 10'u oranında limancılık faaliyetleri ile ilgili yatırım yapmak zorunda olacak. Bu yatırımları ek sözleşmelerin imza tarihinden itibaren 5 yıl içinde yapmaları gerekecek.

CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen liman düzenlemesi Ekim ayında komisyona getirilmişti. Komisyonda ise madde geri çekilmişti.

Teklifte Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2022 borçlanma yetkisine 200 milyar lira da ilave edilecek. Böylelikle 293 milyarlık olan borçlanma yetkisi 493 milyar liraya çıkacak.

# Liman-İş # torba kanun teklifi # Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu # liman # özelleştirme