Sisi'den Türkiye'ye adım

Mısırlı gazeteci Sayyed Shibl, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Hindistan, Azerbaycan ve Ermenistan ziyaretlerini değerlendirdi. Sayyed Shibl, Mısır’ın bu ziyaretlerinin Batı'dan kopuşu temsil ettiğini ve Rusya ile Çin'e yakınlık mesajı verdiğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Hindistan, Azerbaycan ve Ermenistan'a ziyaretlerde bulundu.

Ziyaretlerinde, ticari ve güvenlik konuları başta olmak üzere birçok stratejik konuda temaslarda bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, siber güvenlik, kültür, bilgi teknolojisi, medya, ilaç ve su kaynakları yönetimi gibi birçok alanda mutabakat anlaşması imzalandı.

Mısırlı Gazeteci Sayyed Shibl, Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi’nin Hindistan, Azerbaycan ve Ermenistan ziyaretlerini değerlendirdi.

Mısır'da derinleşen ekonomik krize, Sisi'nin çözümü Asya'da aradığına işaret eden Sayyed Shibl, Rusya ve Çin ile ticari ilişkilerin önemini vurguladı.

MISIR ÇÖZÜMÜ ASYA'DA ARIYOR

"Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi’nin batılı olmayan ülkelere yönelmesini, özellikle Çin ve Rusya ile siyasi ve ekonomik bağlarını çeşitlendirme arzusunun bir göstergesi olarak yorumlayabiliriz. Mısır poundunun, Rus Merkez Bankası tarafından kabul edilmesi, Kahire için önemli bir kazanım."

Hindistan’ın, Sisi’yi davetini, Yeni Delhi’nin Afrika’ya girme arzusu olarak değerlendiren Sayyed Shibl, Hindistan’ın Mısır’ı Afrika’ya açılan önemli bir kapı olarak gördüğünü ifade etti.

HİNDİSTAN, AFRİKA İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İSTİYOR

"Kahire ve Hindistan arasındaki ilişkiler, Bağlantısızlar Cephesi döneminde, dönemin Cumhurbaşkanları Cemal Abdül Nasır ve Celal Nehru’nun temasları ile güçlüydü. Yeni süreçte de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Afrika’da ABD’nin etkisini azaltmak için bu tarihi ve köklü ilişkiden yararlanarak, Yeni Delhi’nin bölgeye girmesini arzuluyor."

Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi, Hindistan temaslarından sonra, Azerbaycan ve Ermenistan'a ziyarette bulundu.
Azerbaycan'a yapılan ilk ziyaret olduğuna dikkat çeken Sayyed Shibl, Sisi’nin, İlham Aliyev aracılığıyla Erdoğan'a mesajlarını iletmeyi amaçladığını belirtti.

KAHİRE ARASINDA ARABULUCU OLABİLİR

"Mısır, Azerbaycan ile ikili ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor. Özellikle ekonomi ve turizm konularında işbirliği dosyaları gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Sisi, Azeri iş insanları ile buluştu. Bunun yanı sıra, Türkiye ve Azerbaycan, derin ilişkilere sahip. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Sisi, İlham Aliyev aracılığıyla Erdoğan'a mesajlarını iletmeyi amaçladı.

Ermeni toplumu ile tarihi ilişkilerinin olduğuna dikkat çeken Gazeteci Shibl, Kahire’nin içinde bulunduğu ekonomik şartlarda Ermenistan ile de ilişkileri geliştirmek istendiğini ifade etti.

Genel olarak Sisi'nin turunun yeni ekonomik ilişkiler kazanmak olduğunu vurgulayan Shibl, aynı zamanda Mısır’ın Ukrayna ile savaşta olan Rusya’ya da yakın olduğu mesajını vermek için Kafkasya bölgesinde böyle bir tura çıktığına işaret etti.

# Sisi # asya # gazeteci