Vatan Partisi'nden HDP'ye kalkan olan Barolara tepki

HDP’nin hesaplarına bloke konulmasına PKK/HDP’ye yakın barolar karşı çıktı. Kararın hukuksuz olduğunu savunan barolara yanıt Vatan Partisi'nden geldi.

Vatan Partisi Merkez Hukuk Bürosu Başkanı Fırat Kayaönü, sık sık Türkiye karşıtı açıklamalarıyla bilinen 15 baronun itirazının HDP’ye son bir can suyu verme gayreti olduğunu vurguladı. 15 baroya "hukuka dönün" çağrısı yapan Kayaönü, Türkiye Barolar Birliği'ne de HDP/PKK'ya kanat germeye çalışanlara karşı tepki göstermesi için çağrı yaptı.

Anayasa Mahkemesi PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin Hazine yardımlarının da aktarılacağı hesaplarına bloke kararı bazı baroları rahatsız etti. Daha önce de sık sık Türkiye karşıtı açıklamalara imza atan aralarında Tunceli, Van, Ağrı, Batman, Diyarbakır gibi barolar bu kez HDP'nin hesaplarına bloke kararına karşı çıktı. 15 baro, Anayasa Mahkemesi'nin kararının seçimlere müdahale olduğunu iddia ederek yüksek mahkemeyi hukuku uygulamaya davet etti.

15 baronun açıklamasına yanıt Vatan Partili avukatlardan geldi. Vatan Partisi Merkez Hukuk Bürosu Başkanı Av. Fırat Kayaönü bir açıklama yaptı. Kayaönü, 15 baronun açıklamasının HDP'ye son bir can suyu gayreti olduğunun altını çizdi. Kayaönü şu ifadeleri kullandı:

-  Bu açıklama, Anayasaya ve Cumhuriyetin temel niteliklerine aykırılığın odağı haline geldiği tartışmasız olan HDP’ye son bir can suyu verme gayretinden başka bir şey değildir. Bu açıklamayı yapanlar da gerçeğin ne olduğunu çok iyi bilmektedirler.

Kayaönü,barolara çağrıda da bulunarak şöyle konuştu:

- Barolara Çağrımız: Hukuka Geri Dönün, Türk Milletiyle Birleşin Bu barolara da çağrımız; esas siz “hukuka geri dönün”, emperyalistlerin, terör örgütlerinin, hukuk tanımazların yanında tuttuğunuz saflardan siz vazgeçin. Hukukun, devletin, milletin safların dönün.

Avukat Kayaönü'nün bir çağrısı da diğer barolar ve Türkiye Barolar Birliği'ne oldu. Kayaönü şöyle seslendi:

- HDP üzerinden PKK’ya ve otomatik olarak ABD emperyalizmine kol kanat germeye çalışan bu barolara tepki gösterilmesi gerekmektedir. Çünkü onları da bu ülkenin ve hukukun safına çekmek, görmezden gelmekle değil, içinde oldukları yanlışı en sert biçimde yüzlerine söylemekle mümkündür.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu Başkanı Av. Hakan Çatak da konuyla ilgili Ulusal Kanal'a konuştu. Çatak, Anayasa Mahkemesi'nin kararının hukuka uygun olduğunu vurguladı. Çatak şu ifadeleri kullandı

- Verilen bu karar ve kararın gerekçesi Anayasa ve kanunlara tümüyle uygundur. Karar salt çoğunluk ile alınmıştır. Bir kısım baroların verilen kararın "seçimlere müdahale" anlamına geldiği ve hukuksuz olduğu yönündeki açıklamaları hukuki dayanaktan yoksun olup, tümüyle taraflı ve maksatlı bir açıklamadır. Bir hukuk devletinde siyasi bir partinin almış olduğu hazine yardımını adeta terör faaliyetlerine finans kaynağı olarak kullanması asla kabul edilebilir bir durum değildir. Anayasa Mahkemesi almış olduğu bu kararla hukukun gereğini yerine getirmiş olup, kamuoyu nezdinde vicdanlara su serpmiştir.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# halkların demokratik partisi # vatan partisi # anayasa mahkemesi