Kira krizi nasıl çözülecek? | Bartu Soral değerlendirdi

Kalkınma Ekonomisti Bartu Soral, Türkiye'de konut ve kira fiyatlarının çok arttığını, dünya ile Türkiye arasında bu konuda açık ara fark olduğunu söyledi. Soral, yabancıların konut satın almasının Türkiye'de konut ve kira fiyatlarını büyük oranda olumsuz etkilediğini vurguladı.

Bartu Soral konut ve kira fiyatlarındaki artışın dünyada Türkiye’nin ilk sırada yer aldığını belirtti. Soral, 2022 yılında konut fiyatlarındaki yüzde 60’lık artışın sadece enflasyonda kaynaklanmadığını, yüzde 60’lık fiyat artışından enflasyonu arındırıldığında artışın yüzde 45’lik olduğunu kaydetti.

Ekonomist Bartu Soral, Türkiye’de konut ve fiyat artışlarının bu kadar yüksek olmasının normal olmadığını şu sözlerle ifade etti:

Dünyanın konut ve kira fiyatlarında Türkiye ile arasında açık ara fark var. Allah korusun bir deprem olur. Konutların yüzde 30’u yıkılır ve arz eksiği doğar. Yada 2022’de nüfus yüzde 30 artar. Bu durumlarından birinin bizde olması lazım.

 Yabancıların konut satışı için Türkiye'nin cazibe noktası haline geldiğini söyleyen Soral fiyat artışlarının sebebini şöyle açıkladı:

Bizde iki tane olan şey var. Birincisi Rusya-Ukrayna gerginliğinden ötürü Rusların ve Ukraynalıların ülkeye gelip konut sahip olması. İkincisi Türkiye’de konut alan ülkelere baktım. Sadece Rusya-Ukrayna değil, bunun içinde Almanya, Suriye, İran vs gibi pek çok ülkede Türkiye’de konut alışı var. Buna baktığımız zaman A şıkkı “Ne güzel ülkemizin konut piyasasına ilgi var” diyebilirsiniz. Madalyonun öteki yüzü ise Türk vatandaşları konut satın alamıyor ve ev kiralayamıyor. Çünkü ekonomide her aldığınız kararda bir seçim yaparsanız. Burada Türkiye cazibe merkezi olmuş belli ki. Rusya ve Ukrayna için tarafsız bir komşu ve Türkiye’yi beğendikleri için Antalya özellikle dolmuş taşmış. Rusya ve Ukrayna’nın zenginleri geldikçe burada zaten çökmekte olan orta sınıf bu konut fiyatlarıyla birlikte ev alamıyor. Konut fiyatları arttıkça kiralarda artıyor.
# kira artışı # bartu soral