Rusya Zafer Günü'nü görkemle kutladı

Rusya Zafer Günü'nü görkemli törenle kutladı. Kızılmeydan'daki törende konuşan Rus lider Vladimir Putin, Ukrayana'ya başlattıkları askeri operasyonunun nedenini anlattı. NATO’nun genişlerken Rusya’nın pozisyonunu dinlemediğine dikkat çeken Putin, "NATO Donbass ve Kırım'a girmek istiyordu" dedi. İttifakın ülke sınırlarında tehdit oluşturduğunu vurgulayan Putin, Kiev'in de nükleer silah konuşlandırma planı olduğunu söyledi.

Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyasını mağlup edişinin 77. yılı coşku ile kutlandı.

Kutlamaların adresi Moskova Kızıl meydandaki töreni Batı da yakından takip etti. Törende konuşan Rus lider Vladimir Putin,Ukrayana'ya başlattıkları askeri operasyonunun nedenini anlattı.

Rus askerleri kendi toprakları için savaşmaktadır. Savaşmaya da devam edeceğiz. Kırım'da ve Donbass'ta topraklarımızı ele geçirmek istediklerini biliyorduk. Ukrayna'nın nükleer silah planları vardı, NATO çevremizde yayılıyordu. Tehlike her gün artıyordu. Verilecek tek doğru karar buydu.

NATO'nun askeri bir operasyon başlattığını ve Rus topraklarına el koymayı hedeflediğini belirten Putin, ittifakın ülke sınırlarında tehdit oluşturduğunu vurguladı ve ekledi:

- Şimdiye kadar düşmanlarımızla birçok savaş verdik. Ordumuzun cesaretinden ve savaşa katılanların çocukları ve torunlarının cesaretlerinden biz de övünüyoruz. Küresel savaşın dehşetini durdurmak için elimizden geleni yapma görevimiz var. Rusya hep denklik ilkesini savunmuştu. Kırım'da ve Donbas'ta topraklarımızı ele geçirmek istediklerini biliyorduk. Ukrayna'nın nükleer silah planları vardı, NATO çevremizde yayılıyordu. Bu ülkemiz için bir tehdit haline gelmişti. Bölgede askeri altyapıyı her geçen gün artırdılar. Sınırlarımıza her gün daha çok yaklaştılar. Tehlike her gün artıyordu. Verilecek tek doğru karar buydu. Egemen bir devletin alabileceği tek doğru kararı aldık.

Putin, Batı'nın, Rusya'yı dinlemek istemediğini ve başka planlarının olduğunu kaydetti:

- Batı Rusya'yı dinlemek istemedi, başka planları vardı. Rusya askerleri ve Donbas askerleri kendi toprakları için savaşıyor. Bu nedenle 2. Dünya Savaşı'nın verdiği dersleri asla unutmamalıyız. Bugün bizler için hayatını kaybedenleri anıyoruz. 2014'de Odessa'da ölenleri de anıyoruz, NEO-Nazi'lerin elinde can verenleri de anıyoruz.

Putin, Kiev'in de nükleer silah konuşlandırma planı olduğunu da söyledi: 

- Burada Kızıl Meydan'dayız, omuz omuzayız. Donbas'tan da çatışmanın da ortasından gelenler de var. Bizim aramızı açmaya çalıştılar bölmeye çalıştılar ama başaramadılar. Birbirimizi koruyoruz. Erkek kardeşler kız kardeşler olarak birlikteyiz. Babalarınızın büyüklerinizin savaştığı gibi birlikteyiz. Çünkü en büyük değer vatanımıza karşı birlik olmak, korumak. 2. Dünya Savaşı'nda Nazileri yenenler yine mücadelede.

Putin, Zafer Günü konuşmasında 2. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenleri ve 2014 yılında Odessa'da Neo-Nazilerin katlettiği insanları andı:

- Neo nazilerin barbarlıklarında hayatını kaybedenlerin önünde eğiliyoruz. Bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum sizi. Yaralanan, hayatını kaybeden askerlerin çocuklarına destek vereceğiz. Yaralanan askerlerin toparlanması için tıbbi uzmanlara yardım edeceğiz. Onların da önünde eğilmek istiyorum. Kendinizi düşünmeden yardım ediyorsunuz.

Norilsk'te, kar fırtınasına rağmen, halk Zafer Bayramı'nı kutlamak için dışarı çıktı.

Ülkenin dört bir yanında kutlanan Zafer günü Türk Cumhuriyetleri ve dünyanın birçok yerinde de coşkuyla kutlandı.

Neo-Nazi Azov Taburu'nun üssüyken Rus güçleri tarafından özgürleştirilen Mariupol'de dünyanın en büyük Aziz George Şeridi taşındı.

Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu’nun Sarıyer’deki köşkünde Ölümsüz Alay yürüyüşü yapıldı.

Yürüyüşe Rusya Federasyonu ve Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Ermenistan ve Belarus gibi eski Sovyet ülkelerinden de temsilcileri de katıldı.

# istanbul # rusya # Ukrayna # Putin # türk # sovyetler birliği # moskova # kiev # nazi # Zelenski # zafer günü # 9 Mayıs # mariupol