Çin ve Rusya'dan ABD yaptırımlarına veto

Çin ve Rusya, ABD’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni hedef alan yaptırım tasarısını Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi’nde veto etti. ABD’nin tasarısında, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne petrol ihracatının azaltılması isteniyordu.

Çin ve Rusya, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne balistik füze denemeleri nedeniyle yaptırımların artırılmasını isteyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti.

ABD’nin gündeme getirdiği tasarı, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne petrol ihracatının düşürülmesini ve bazı ürünlerin ihracatının da yasaklanmasını öngörüyordu.

15 üyeli Güvenlik Konseyi’nde 13 üye tasarıya destek verirken, Çin ve Rusya veto hakkını kullandı. İki ülkenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri de olması nedeniyle tasarı kabul edilmedi.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassili Nebenzya ABD’yi Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne karşı düşmanca davranmakla eleştirdi.

Çin’in Daimi Temsilcisi Zhang Jun (Çang Can) da, istenen yaptırımların Kovid-19 salgınıyla mücadele eden Kore için olumsuz sonuçları olacağını ve bunun gerginliği daha da artıracağını belirtti.

# abd # rusya # iran # çin # güvenlik # Kore # veto