Macron'un partisi hezimete uğradı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi, parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti. Sandık çıkışı anketlerine göre, Ensemble ittifakı Meclis'e 210 ila 240 milletvekilli sokabiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi, parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti. Sandık çıkışı anketlerine göre, Ensemble ittifakı Meclis'e 210 ila 240 milletvekilli sokabiliyor. Cumhurbaşkanı adayı olan Marine Le Pen'in liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi ise tarihi başarı elde etti. Le Pen'in partisi tek başına 90 milletvekili ile güçlü bir grup kurabilecek.

Fransa'da yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron'un partisi hezimete uğrarken Marine Le Pen'in liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi ise tarihi başarı elde etti.

Ensemble ittifakı sandık çıkış anketlerine göre Pazar günü yapılan genel seçimlerde, parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Ensemble ittifakının mecliste elde edebileceği sandalye sayısı 210 ila 240 görünürken, Nupes’ın, 170 ila 195 sandalye elde etmesi öngörülüyor. Hükümeti kurmak için 289 milletvekili sayısının elde edilmesi gerekiyor.

Le Pen'in de aday olduğu ve ikinci tura yüksek bir oy oranıyla kaldığı genel seçimlerde, Le Pen'in partisi Ulusal Birlik Partisinin 20 ila 40 milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyordu. Ancak ankete göre, Ulusal Birlik Partisi tek başına 90-95 milletvekili çıkarabilir.

Sonuçlardan sonra açıkama yapan Le Pen, sonuçları "tsunami" olarak tanımladı. Hem sağ hem de sol kanattaki tüm "vatanseverleri" birleştiriceğini vurguladı.

Macron, seçim öncesi Fransızları kendisine 'güçlü ve net bir salt çoğunluk' vermeye çağırmıştı ancak sonuçlar bunun böyle olmayacağını gösterdi.

Öte yandan Fransa Başbakanı Elizabeth Born, sonuçları değerlendirdi. Born, hiçbir partiye çoğunluğu sağlayamayan parlamento seçimlerinin sonuçlarının ülke için tehlike oluşturduğunu söyledi. Born, Macron'un partisinin derhal ittifaklar kurmaya çalışacağını belirtti.

Boyun Eğmeyen Fransa Partisi'nin Genel Başkanı Jean-Luc Mélenchon, Macron'un Ulusal Meclis'teki mutlak çoğunluk koalisyonunu kaybetmesinin "her şeyden önce seçim başarısızlığı" olduğunu ifade etti.

# cumhurbaşkanı # milletvekili # fransa # seçim # Macron # Ulusal # Emmanuel Macron # Partisi # genel seçim # Ulusal Birlik Partisi # Le Pen # Marine Le Pen