AB liderlerinin gündeminde genişleme ve Ukrayna var

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplandı. Zirvenin gündeminde Batı Balkanlar ve genişleme konusu var. 2 gün sürecek toplantılarda, Ukrayna ve Moldova’ya “aday ülke” statüsü verilmesi tartışılacak.

Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri, Brüksel’de toplandı. Zirvenin ana gündeminde, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'ın üyelik başvuruları var…

Zirvede, Ukrayna ve Moldova'ya AB Komisyonunun görüşü doğrultusunda " aday ülke" statüsü verilmesi, Gürcistan'ın durumunun ise daha sonra yeniden değerlendirilmesi yönünde karar alınması bekleniyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "Bugün AB için dönüm noktası olacak bir gün. Jeopolitik bir tercih yapacağız. Ukrayna ve Moldova'ya bugün adaylık statüsü vereceğimize inanıyorum." diye konuştu.

2 gün sürecek zirve kapsamında liderler, ilk olarak Avrupa Birliği -Batı Balkanlar Zirvesi'ne katıldı. Toplantıya, AB ülkelerinin yanı sıra Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova, Karadağ, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'nın liderleri katıldı.

Toplantı öncesi konuşan Charles Michel, Avrupa Birliği liderlerinin, Batı Balkanlar ile süreci yeniden canlandırma yönünde kuvvetli siyasi iradesi olduğunu söyledi. Michel, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile müzakereleri kısa sürede başlatmak istediklerini belirtti.

Zirvede ayrıca, Rusya’nın Ukrayna operasyonunun bölgeye yansımaları da ele alınacak… Avrupa’da gıda ve enerji başta olmak üzere fiyat artışları, Fransa'nın "Avrupa Siyasi Topluluğu" oluşturulması önerisi, Türkiye- Yunanistan ilişkileri, Ukrayna'nın tahılının Karadeniz'den taşınması gibi birçok konunun da değerlendirilmesi öngörülüyor.

# türkiye # rusya # amerika # Ukrayna # yunanistan # aday # avrupa # nato # brüksel # ab # batı # ilk # enerji