Rusya Savunma Bakanı Şoygu Ukrayna'da

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’daki operasyon bölgelerine gitti, Rus birliklerini yerinde denetledi. Rusya karşısında pes eden Kiev yönetimi ise, NATO üyeliğinden vazgeçtiğini açıkladı. Öte yandan Amerikan New York Times Gazetesi, Ukrayna’da gizli faaliyet yürüten NATO ülkelerini manşetine taşıdı. Gazete, bir dizi NATO ülkesinin özel kuvvetler birlikleri ile CIA’nın Ukrayna’da gizli bir çalışma yürüttüğünü yazdı.

ABD’nin güdümündeki NATO’nun Karadeniz’de genişleme planlarına set çeken Rusya, Ukrayna’ya askeri operasyonunu sürdürüyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, operasyonun başladığı 24 Şubat’tan bu yana ilk kez Ukrayna’da operasyon bölgelerini ziyaret etti. Komuta merkezlerinde Rus birliklerini teftiş eden Şoygu, bölgedeki komutanlardan ana muharebe alanlardaki faaliyetlerine ilişkin rapor aldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Şoygu’nun ziyaretine ilişkin görüntüleri yayınladı. Ziyaretin hangi bölgeye ve ne zaman yapıldığıysa açıklanmadı.

ABD ve Batı’nın NATO vaadiyle Rusya’ya kışkırttığı Ukrayna yönetimi ise, pes etti. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva (Yovka), Kiev'in NATO'ya üyeliğinden vazgeçtiğini açıkladı.

İngiliz Financial Times'a konuşan Jovkva (Yovka), Ukrayna'nın NATO'ya üyelik konusunda adımlar atmayacağını çünkü İttifak'ın Kiev'in isteklerini reddettiğini söyledi.

Jovkva , demecinde NATO'nun 28-29 Haziran’da yapılacak Madrid Zirvesi'ne de değindi. İttifak ülkelerini, Rusya'nın “ortak” olarak tanımlandığı tüm ifadeleri strateji belgesinden çıkarmaya çağırdı.

Öte yandan Amerikan New York Times gazetesi, bazı NATO ülkeleri ve CIA’nın, Rus ordusunun ilerleyişini durdurmak için Ukrayna'da özel operasyonlar düzenlediğini yazdı. Haberde bu ülkeler, İngiltere, Fransa, Kanada ve Litvanya olarak sıralandı.

Habere göre, söz konusu ekip, çatışma bölgelerinde istihbarat ve silah tedariki konusunda eşgüdümü sağlıyor. Ukrayna askerlerine eğitim veriyor. CIA'nın yönettiği ekip aynı zamanda, batılı ülkelerin gönderdiği silahların, Ukrayna topraklarındaki ilerleyişini yönetiyor.

New York Times, ekibin Ukrayna’daki çalışma yapısının NATO’nun Afganistan’daki deneyimine göre oluşturulduğunu yazdı.

# abd # rusya # Ukrayna # Putin # operasyon # nato # batı # ilk # Haziran # şoygu # Zelenski