Putin'den Finlandiya ve İsveç açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması adımının tehlikeli olduğunu açıkladı. Putin, “Eğer orada askeri birlikler konuşlandırılırsa, karşılık vermek zorunda kalacağız” dedi. Putin, NATO’nun ABD adına ülkeleri kontrol etme örgütü olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 6. Hazar Denizi Ülkeleri Liderler Zirvesi’nde NATO’yu uyardı. Putin, Finlandiya ve İsveç’e asker konuşlandırıldığı takdirde karşılık vermek zorunda kalacaklarını açıkladı.

Putin, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat’taki liderler zirvesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki üçlü muhtırayı değerlendiren Putin, "Ne toprak sorunumuz ne de anlaşmazlıklarımız var. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda bizi endişelendirebilecek bir şey yok" dedi.

Rusya Devlet Başkanı iki ülkenin NATO'ya katılmasındaki tehlikeye dikkat çekti:

- Eskiden onlar için herhangi bir tehdit yoktu. Şimdi ise orada eğer askeri birlikler ve altyapı konuşlandırılırsa, karşılık vermek ve toprakları için buna benzer tehdit oluşturmak zorunda kalacağız. Bu bariz olan bir şey ve bunu net şekilde anlamaları gerekiyor.


Putin, İsveç ve Finlandiya’yı Ukrayna’dan ayrı tuttu. Ukrayna ile sorun yaşadıklarını belirten Putin, ancak NATO’ya katılmak isteyen iki ülkeden durumun farklı olduğunu söyledi.

- NATO'nun Soğuk Savaş'ın kalıntısı olduğunu" vurgulayan Rusya Devlet Başkanı, "NATO, ABD'ye dış siyasetinin bir enstrümanı olarak uydularını kendisinin buyruğu altında tutmak için lazımdır.


Putin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un "Rusya Devlet Başkanı kadın olsaydı, savaş olmazdı" sözlerine de yanıt verdi:

- Eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'in Falkland Adaları için Arjantin'e karşı savaş başlattı. Bir kadın savaşı başlatma kararı aldı. Falkland Adaları nerede ve İngiltere nerede? Bunun sebebi, emperyalist hırslar ve emperyalist statünün onaylattırılmasıdır. Bu nedenle mevcut İngiltere Başbakanı'nın bugün olanlarla ilgili atıfları yanlıştır.
# abd # ingiltere # türkiye # rusya # amerika # Ukrayna # Putin # isveç # nato # batı # türkmenistan # finlandiya # hazar