Reisi Hazar Zirvesinde Rusya ile ilişkilerin gücünü vurguladı

6. Hazar Zirvesi sona erdi. Zirveden Ticarette, enerjide ve ulaşımda işbirliği vurgusu öne çıktı. Zirvede Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zengezur koridoruyla ilgili olumlu gidişe dikkat çekti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de Rusya ile olan ilişkilere değinerek ‘kimse bağlarımızı bozamaz’ mesajı verdi.

6. Hazar Zirvesi tamamlandı. Zirvede enerji, ulaştırma, lojistik ve Hazar ülkeleri sınır güvenlik kurumlarının iş birliği konuları masaya yatırıldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Hazar bölgesinde ulaşım, lojistik, kültürel-insani alanlarda iş birliğinin geliştirilmesine işaret etti. Bölgede iş konseyi kurulmasını önerdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in gündeminde Zengezur koridoru vardı. Zengezur koridorunun artık gerçeğe dönüştüğünü vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise zirvede ikili görüşmeler yaptı. Reisi, Aşkabat’ta Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Putin’le yapılan görüşme sırasında Reisi, önemli mesajlar verdi:

- Vardığımız anlaşmalar hayata geçiriliyor. Bu çok iyi, net bir şey. Bu, iki devletimizin iradesinin iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik olduğunu gösteriyor. Ticari ve ekonomik bağlarımızı hiçbir şey durdurmadı, hiçbir şey de durdurmayacak.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hazar Denizi bölgesinde siyasetin, güvenliğin ve ekonominin derinleştirilmesinden yana olduğunu belirtti.

Putin, ticari yatırım alanındaki işbirliğinin geliştirilmesinin, Hazar Denizi ülkelerinin hedefleri arasında olduğunu söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de 5 ülkenin paylaştığı Hazar Denizi’nin her zaman dostluk ve karşılıklı işbirliğinin denizi olmasından yana tavır aldıklarını vurguladı. Hazar bölgesinin istikrarı için bu ülkelerin güçlerini daha fazla birleştirme çağrısı yaptı.

Zirvenin sonunda ortak bildiri imzalandı. Bildiride, Uluslararası hukuk ilke ve normlarına göre kıyı devletlerin transit geçiş hakkı yer aldı.

# rusya # iran # Azerbaycan # cumhurbaşkanı # Ulaştırma # İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi # görüşme # Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin # kazakistan # ticari # türkmenistan # Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev # hazar denizi # Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev # Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov