Avrupa'yı gaz endişesi sardı

Rusya'dan gaz tedariği azalan İtalya'dan açıklama geldi. İtalya Ekolojik Modernizasyon ve Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani, Rusya'dan gelen doğal gaz tedarikinin kesilmesi halinde ülkeyi zor bir kışın beklediğini söyledi.

Rusya'nın Batı'nın yaptırımlarına karşı uyguladığı gaz ambargosu AB üyesi ülkeleri tedirgin ediyor.

İtalya Ekolojik Modernizasyon ve Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani'den Rus gazı ile ilgili açıklama geldi.
Sky TG24 televizyonuna konuşan Cingolani, Rusya'dan gelen doğal gaz tedarikinin kesilmesi halinde ülkenin zor bir kış geçireceği konusunda uyarıda bulundu.

Rusya'dan tedarikin yüzde 15 oranında azaldığını vurgulayan Cingolani, "Kışa kadar doğal gaz rezervleri oluşturmalıyız. Depolama tesislerimiz şu an yüzde 60 oranında dolu ve bunu yüzde 90'a getirmemiz gerek" dedi.

Öte yandan Almanya'dan da Rusya'ya yönelik enerji yaptırımlarının durdurulması gerektiğini yönünde açıklama gelmişti. Alman Federal Meclisi Ekonomi ve Enerji Komitesi Başkanı Klaus Ernst, Rus enerji kaynaklarının reddedilmesinin sadece Almanya vatandaşları ve şirketlerini etkilediğine dikkat çekti. Rusya'ya yönelik enerji yaptırımlarının durdurulması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar arasında Rus doğal gazı olmadan bu yılı atlatmanın mümkün olmadığı konusunda fikir birliği olduğuna vurgu yapan Ernst, “Alman hükümeti ve AB, kendi vatandaşlarına zarar vermemek için enerji sektöründe Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımları acilen gözden geçirmeli. Pek bir sonuç vermeyen yaptırımlar, sanayimizi tehlikeye atıyor ve nüfusumuz üzerinde giderek artan bir etkiye sahip olmaya başlıyor” diye konuştu.

Bloomberg de Avrupa'ya gaz sevkiyatının azalması nedeniyle AB'nin parçalanma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Konuyla ilgili Bloomberg'e konuşan Brüksel merkezli analiz kuruluşundan Simone Tagliapietra, "Avrupa'yı bekleyen en önemli risk, Rus gazı akışının tamamen kesilmesi durumunda enerji piyasasının parçalanması, yani ülkelerin enerji piyasalarının sınırlarını kapatarak tepki vereceği bir durum yaşanmasıdır" dedi.

# rusya # açıklama # ekonomi # almanya # avrupa birliği # brüksel # batı # italya # gaz # doğalgaz # tedarik # sevkiyat