ABD'nin "Arap NATO'su" hayali çöktü

ABD’nin Batı Asya’da İran’a karşı “Arap NATO’su” kurma planı çöktü. Plandan çekilen Mısır’da, ordunun İran ile askeri karşıtlığa girilmesine karşı çıktığı bildirildi. Ürdün Dışişleri Bakanlığı da bölgede İsrail’in de yer alacağı bir askeri ittifakın gündemlerinde olmadığını açıkladı.

ABD’nin, İran’a karşı Arap NATO’su kurma planı, çok kutuplu dünya dengeleri ve Suudi Arabistan’ın Avrasya yönelimiyle birlikte tamamen suya düştü.

Mısır Ordusunun, İran’la askeri bir karşıtlık içine girilmesine karşı çıktığı bildirildi. Aynı tavrın Mısır istihbarat örgütünde de hakim olduğu öğrenildi.

Arabi el-Cedid Gazetesine konuşan askeri kaynaklar, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin Umman’a yaptığı ziyareti anımsattı. Ziyaretin amacının, Umman üzerinden Tahran’a, Mısır’ın İran’a karşı bir askeri ittifaka girme niyetinde olmadığı mesajını vermek olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili Ürdün'den de açıklama geldi. Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İran’a karşı ve İsrail’in katılımıyla kurulacak askeri bir ittifakın gündemlerinde olmadığını söyledi.

Safedi ayrıca, konunun, Suudi Arabistan'da bu ay yapılacak Körfez İşbirliği Zirvesi'nin gündeminde de olmadığını vurguladı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2017 yılında Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez liderleriyle bir araya gelmiş ve bir dünya küresinin etrafında verdikleri pozla ‘Arap NATO’su’ planını ilan etmişti.

Geçen 4 yılda dünyada çok kutuplu dünyanın Körfez ülkelerine ciddi yansımaları oldu. Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, geçen yıldan itibaren İran ile normalleşmeyi savunan, Rusya ve Çin’le daha yakın bir işbirliği izleyen bir siyaset çizgisi ortaya koydu. Böylece ‘Arap NATO’su’nun ana sütunu da çökmeye başladı.

# abd # rusya # iran # açıklama # mısır # israil # çin # cumhurbaşkanı # suudi arabistan # Batı Asya # nato # Ürdün # tahran # mısır arap cumhuriyeti # Eski ABD Başkanı Donald Trump # Umman # mısır ordusu