Financial Times: "Türkiye NATO'da kalmalı"

İngiliz Financial Times Gazetesi, Türkiye’nin NATO’da atılmasının stratejik bir felaket olacağını yazdı. Gideon Rachman’ın makalesinde “Türkiye NATO'dan çıkarılırsa Rusya, Akdeniz'in kapısına dayanır" görüşü savunuldu. Makalede “Türk ekonomisinin zayıflığının, NATO üyesi ülkelere Erdoğan'a karşı tesir gücü verdiği” dile getirildi.

Türkiye’nin NATO’da tutulması Atlantik sistemi için kritik önem sahip. Londra finans merkezlerinin gazetesi Financial Times’ta “ Erdoğan sinir bozucu ancak vazgeçilemez bir müttefik” başlıklı bir makale yayımlandı.

Gideon Rachman'ın kaleme aldığı makalede Türkiye’nin NATO’ya şantaj yapmasına rağmen Erdoğan’ın zayıf noktalarından faydalanılmasının Atlantik İttifakı için stratejik önemi anlatıldı. Rachman “Erdoğan'ın NATO'ya Finlandiya ve İsveç üzerinden şantaj yapmaya açık olması, Türkiye'nin gelecekteki krizlerde nasıl davranabileceği konusunda soru işaretleri yaratıyor” ifadelerini kullandı.



- NATO, Türkiyesiz daha iyi olmaz mı? Kesinlikle hayır. Eğer yasal olarak mümkün olsaydı bile Türkiye'nin ittifaktan atılması, stratejik bir felaket olurdu. Karadeniz, Rusya ve Ukrayna için Akdeniz'e ve dünyanın geri kalanına çıkan stratejik bir yol.  Eğer Türkiye NATO'dan atılıp Rusya'nın de-facto müttefiki olsa, Ukrayna karaya sıkışmış bir ülke olur ve Rusya Akdeniz'in kapısına dayanırdı.


Gazetede, “NATO için bugün Türkiye’nin kendi tarafında yer almasının hiç olmadığı kadar önemli olduğu” vurgusu yapıldı. İngiliz gazete Türkiye ekonomisinin zayıflığının NATO üyesi ülkeler için fırsat olduğu savundu. Makalede “ Türk ekonomisinin zayıflığı, diğer NATO üyelerine Erdoğan'a karşı tesir gücü veriyor” ifadesi kullanıldı.

Ekonomik felaketten kaçınmak için Türkiye büyük ihtimalle yabancı desteğe ihtiyaç duyacak. Ekonomik yardım karşılığında Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı daha makul bir tavır üstlenmesi gerekebilir. Eğer bu kulağa Kapalı Çarşı'da pazarlık yapmak gibi geliyorsa da öyle olsun.

Makalede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’e benzetildi. Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın cezaevinde tutulması “Putin’in yapacağı işler” olarak değerlendirildi. “Erdoğan'ın davranışları NATO için rahatsız edici sorular doğuruyor” ifadelerine yer verildi.

# türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # Putin # cumhurbaşkanı # türk # nato # Financial Times # finlandiya