NATO üyeliklerine TBMM onayı gerekiyor

Hükümetin üyeliklerine onay verdiği İsveç ve Finlandiya’nın, NATO’ya katılım belgeleri imzalandı. Üyelik sürecinin ilerleyebilmesi için belgenin, Türkiye dahil 30 NATO ülkesinin parlamentolarından onay alması gerekiyor.

Türkiye’nin, terör örgütleri konusunda koyduğu engeli kaldırmasının ardından İsveç Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreci de hızlandı.

2 ülkenin NATO'ya katılım belgeleri, Brüksel’deki NATO karargahında, 30 üye ülkenin temsilcilerinin katıldığı toplantıda imzalandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bugün NATO için güzel bir gün. Masanın etrafındaki 32 ülke ile daha güçlü olacağız" dedi.

Belgelerin imzalanmasıyla, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreci resmen başlamış oldu.

2 ülkenin Dışişleri bakanları, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile basın toplantısı düzenledi. Bakanlar, onay sürecinin hızlı olmasını umduklarını söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, bir soru üzerine, Türkiye ile imzalanan üçlü muhtıraya tümüyle uyacaklarını söyledi. “ Türk parlamentosunun da katılım belgesini onaylamasını umuyorum" dedi ve ekledi:

- Sonuçta bu belgeye uymak zorundadırlar. Uymadıkları zaman zaten biz bunları NATO'ya almayacağız. NATO’ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi için belgenin, Türkiye dahil 30 NATO ülkesinin parlamentolarından da onay alması gerekiyor.
# abd # türkiye # erdoğan # terör # tbmm # isveç # türk # nato # batı # finlandiya # isve