Tahıl koridoru açıldı

Tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan emniyetli şekilde sevki için İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi resmi olarak açıldı. Açılışta konuşan Milli Savunma Bakanı Akar, 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli sevkinin enerji ve gıda krizine çözüm getireceğini söyledi.

Tahıl ürünlerinin emniyetli sevki için oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı

Açılışı yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, merkezde Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM'den 5'er temsilci olacağını söyledi. Karadeniz'den ticari gemilerin kaydının ve takibinin merkez tarafından yapılacağını belirtti.

Bakan Akar, burada yaptığı konuşmada, İstanbul'un kıtaların buluşma noktası olduğunu, merkezin tüm dünya için özel bir anlam taşıdığını söyledi.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmanın, enerji ve gıda krizini arttırdığına değinen Akar, anlaşmanın tüm bu krizlere de çözüm olacağını belirtti.

Devlet başkanlarının inisiyatif aldığını belirten Bakan Akar, anlaşmanın ise 120 gün süreceğini duyurdu.

Merkezde yapılacak çalışmaların enerji krizi ve diğer bazı sorunların çözümüne de model olabileceğinin altını sıkça çizen Akar, anlaşmanın gıda fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Öte yandan koordinasyon merkezinin Afrika’dan Avrupa ve Türkiye’ye olabilecek düzensiz göçün engellenmesine de katkı sağlayacağını belirtti.

# istanbul # türkiye # rusya # Ukrayna # milli # türk # avrupa # bm # Birleşmiş milletler # bakan # enerji # çözüm # çok # tahıl # tahıl koridoru