Irak'ta Sadr Grubu destekçileri kısa süreli gerginlik çıkarttı

Sadr Grubu, Irak'ta Koordinasyon çerçevesinin gösterdiği başbakan adayını protesto etti. Sadr Grubu lideri Mukteda es-Sadr'ın talimatıyla harekete geçen bir grup gösterici, Yeşil Bölge'de yer alan parlamento binasına girdi. Muhammed Şiye Es-Sudani'nin başbakan olmamasını isteyen protestocular, Mukteda es-Sadr'ın talimatıyla bir süre sonra eyleme son verdi.

Irak'ta Koordinasyon Çerçevesi'nin adayı protesto edildi. Duvarları yıkan protestocular, yüksek korunaklı Yeşil Bölge'ye girerek eylem yaptı.

Irak'ta seçimlerin ardından yaklaşık 10 ay geçmesine rağmen  yeni hükümetin kurulamaması gerginlikleri de beraber getiriyor. Kürdistan Demokrat Partisi  ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşamazken Şii partiler de başbakan adayı konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. 

Şii partilerin oluşturduğu ancak Sadr grubunun içinde yer almadığı Koordinasyon Çerçevesi Muhammed Şiye Es-Sudani'yi başbakan adayı olarak gösterme kararı aldı. Es-Sudani'ye tepki gösteren Sadr grubu lideri Mukteda es-Sadr, taraflarına çağrı yaparak eylem yapmasını istedi. Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericiler ardından diplomatik temsilciliklerin de yer aldığı Yeşil Bölge'ye yasa dışı olarak girdi. 

Polisin biber gazlı müdahalesine rağmen duvarları aşan göstericiler, parlamento binasına girdi. Eylem, Mukteda es-Sadr'ın yeni çağrısıyla tamamlandı. Gerekli mesajların verildiğini söyleyen Sadr, eylemcilerin evlerine dönmesine istedi. 

Eylemler sürerken tepkilerin odağındaki Koordinasyon Çerçevesi de bir açıklama yaptı. Kaygılarının  insanların güvenliğini ve sağlığını korumak olduğunu belirten ittifak, halka sırt dönülmeyeceği ifade edildi. Dikkat çeken uyarıların da yer aldığı açıklamada, "Sizleri düşmanların kurnazlığına karşı uyanık olmaya ve her türlü isyana, kaosu ve yasa dışı eylemleri önlemeye davet ediyoruz" denildi. 

# ırak # cumhurbaşkanı # meclis # protesto # Partisi # sadr