Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadelesi gerçeği nedir?

Muhalefet sık sık Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelesini hedef alsa da veriler bu konuda ortaya konulan kararlı mücadeleyi bir kez daha gözler önüne serdi. Yurt içinde uyuşturucu satıcılarına nefes aldırmayan Türk narkotik ekipleri, yurt dışında yabancı muhataplarıyla yürüttüğü müşterek çalışmaları da sürdürdü. Uyuşturucuyla mücadele operasyonları ve farkındalık çalışmaları sayesinde, 2017 yılında 941 kişi uyuşturucudan kaynaklı yaşamını yitirirken geçen yıl bu sayı 599 azalarak 342’ye düştü.

Türkiye uyuşturucu ile mücadele için tüm gücüyle kararlı operasyonları sürdürüyor.

Başarılı operasyonlar, hayata geçirilen NARKOTİM, Narkolog, Narko Rehber, Narko Nokta, Narko Tı ve Uyuşturucuyla Mücadele Aplikasyonu UYUMA ile okul çevrelerinde alınan önlemler sonuç verdi. 2017 yılında 941 kişi uyuşturucudan kaynaklı yaşamını yitirirken geçen yıl bu sayı 599 azalarak 342’ye düştü.

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerince 1 Ocak ile 22 Haziran tarihlerinde ülke genelinde 63 bin 281 uyuşturucu operasyonu düzenlendi. Operasyonlarda, tonlarca kilogram esrar, eroin ele geçirilirken, gözaltına alınan 90 bin 844 şüpheliden 9 bin 456'sı tutuklandı.

2020 yılının ilk altı ayında yapılan operasyonlarda kök kenevir ve ecstasy yakalamalarında ise rekor kırıldı. Operasyonlarda 13.100 kök kenevir ve 5. 499.811 adet ecstasy ele geçirildi.

Yurt içinde uyuşturucu satıcılarına nefes aldırmayan Türk narkotik ekipleri, yurt dışında yabancı muhataplarıyla yürüttüğü müşterek çalışmaları bu yıl da sürdürdü. Hollanda makamlarıyla 5 farklı ülkede eş zamanlı müşterek operasyonlar yapıldı. 


Operasyonlarda, toplam 2 ton 384 kilogram eroin maddesi ele geçirilirken Türkiye'de 8, Hollanda'da 5 ve Polonya'da bir olmak üzere toplam 14 şüpheli yakalanarak adli mercilere sevk edildi.

Türkiye'nin bu alanda yürüttüğü mücadele, uyuşturucudan kaynaklı ölüm oranlarına da olumlu yansıdı. Uyuşturucu kullandığından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı, 2015'te 590, 2016'da 920, 2017'de 941 ve 2018'de 657 iken geçen yıl bu sayı 342 olarak kayıtlara geçti.

Uyuşturucuyla mücadele operasyonları ve farkındalık çalışmaları sayesinde, son 3 yılda uyuşturucudan kaynaklı yaşamını yitiren kişi sayısı 599 azaldı.

Ayrıca İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan iş birliği protokolü ile illerin uyuşturucu haritaları çıkarılıyor. 18 ilde yürütülen proje kapsamında yasadışı madde tüketimi ile ilgili bölge ve suç profili oluşturma, etkin üretim ve tüketim bölgelerini tespit etme, önleme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin daha etkin ve verimli yapılabilmesi amaçlanıyor.

2017 yılından günümüze sadece operasyonel faaliyetlerde değil, aynı zamanda mücadeleye halkın da katılımının sağlanması amacıyla birçok yeni proje hayata geçirildi. Okullar ve çevresinin daha güvenli hale getirilmesine yönelik olarak İçişleri, Milli Eğitim ve Aile Bakanlığı arasında 12 Eylül 2018 tarihinde iş birliği protokolü imzalandı.

Bakanlık ayrıca vatandaşları uyuşturucu madde kullanımının zararlarına ilişkin bilgilendirme faaliyetlerine de devam ediyor. 2017 yılından bugüne kadar eğitimlerden 564 bin 18 kişi yararlandı.

Diğer yandan Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadelesindeki başarısı uluslararası raporlara da yansıdı. 2019 Dünya Uyuşturucu Raporunda yer alan verilere göre, 2017'de dünya genelinde yakalanan eroinin yüzde 17’si Türkiye’de kolluk birilerince ele geçirildi.

# polis # türkiye # operasyon # uyuşturucu # milli # türk # Hollanda # mücadele # jandarma # üretim # sahil güvenlik # Polonya # muhalefet # son # NARKOTİM # uyuşturucuyla mücadele # narkolog # uyuma # ecstasy # kök kenevir