Irak Parlamentosu çalışmalarına ara verdi

Sadr Hareketi'nin Irak'ta yaptığı eylemlerin ardından parlamento çalışmaları ikinci bir emre kadar askıya alındı. Ülkenin zor ve hassas zamanlardan geçtiğini belirten Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi, tüm siyasi kesimlerin karşılıklı konuşmasını istedi.

Irak Parlamentosu'nun ikinci kez göstericiler tarafından basılmasının ardından çalışmalara ara verildi. 

Şii partilerin oluşturduğu Koordinasyon Çerçevesi'nin, Muhammed Şiye Es-Sudani'yi Başbakan adayı olarak göstermesi Sadr Hareketi tarafından tepkiyle karşılandı. Şii olmasına rağmen diğer partilerle hareket etmeyen Sadr Hareketinin lideri Mukteda es-Sadr, taraflarından sokağa çıkmasını istedi. Bunun üzerine eylemciler, parlamento binasını bastı ve burada oturma eylemi yaptı. Çıkan arbedelerde 125'in üzerinde güvenlik gücü ve eylemci yaralandı. 

Meclis'in bir haftada iki kez baskına uğramasının ardından Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi, parlamento çalışmalarının ikinci bir emre kadar askıya alındığını duyurdu. Ülkenin zor ve hassas zamanlardan geçtiğini belirten el-Halbusi, tüm siyasi kesimlere karşılıklı konuşma çağrısı yaptı. Herkesin devletin çıkarlarını üstün tutmasını istedi. 

Gösterdiği Başbakan adayı tepki toplayan Koordinasyon Çerçevesi'nden de peş peşe açıklamalar geldi. Koordinasyon Çerçevesi, 30 Temmuz'da çıkan eylemlere karşı kendi taraflarının egemen kurumların itibarı ile otoritesini savunması için  eylem yapmasını istedi.

Gece geç saatlerde yeni bir açıklama yapan Koordinasyon Çerçevesi, karşılıklı konuşma yoluna öncelik vereceklerini ve bu nedenle eylemlerin başka bir zamana ertelendiğini duyurdu.  Birleşmiş Milletler de eylemlerin yerine tarafların oturup konuşması için çağrı yaptı. BM Irak Misyonu'ndan yapılan açıklamada, Irak'ta durumun endişe verici olduğu ve daha fazla şiddetin önlenmesi için akıllıca hareket edilmesi gerektiğini belirtildi. Tüm taraflarında tansiyonu düşürecek adımlar atması gerektiği ifade edildi. 

# ırak # Birleşmiş milletler # Temmuz # Koordinasyon Çerçevesi # sadr hareketi