Kosova yönetimi geri adım atmak zorunda kaldı

Sırbistan-Kosova sınırında tansiyon bir kez daha yükseldi. Her iki ülke de siren sesleri duyuldu, sınırlar kapatıldı. Gerilim, Kosova yönetiminin, Sırbistan kimliği ve pasaportlarını yasaklama kararının ardından arttı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'daki Sırpların daha fazla zulme tolerans göstermeyeceğini söyledi. Türkiye her iki ülkeyi sağduyu çağrısı yaparken, NATO'nun Kosova Gücünden "müdahaleyi hazırız" açıklaması geldi. Tansiyon Kosova'nın geri adım atmasıyla düşürüldü.

Kosova yönetimi, kimlik uygulamasının ertelendiğini duyurdu.

Kosova hükümetinin, Sırbistan kimlik ve pasaportlarını yasaklama kararı Balkanlarda gerilimi arttırdı.

Uygulamnın yürürlüğe girmesine saatler kala sınır bölgelerinde tansiyon yükseltdi. Her iki ülkede siren sesleri duyulurken, sınırlar kapatıldı. Sosyal medyaya yansıyan bazı görüntülerde silah sesleri duyulurken çeşitli yollara barikatlar kurulduğu görüntüleri paylaşıldı.

Kosova'ya ait zırhlı birliklerin teyakkuza geçtiği bildirilirken, NATO’nun Kosova Gücü de “müdahaleye hazırız” açıklaması yaptı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'daki Sırpların daha fazla zulme tolerans göstermeyeceğini söyledi. “Biz barışı arıyoruz ama teslim olmayacağız.” dedi.

Öte yandan Türkiye'den, her iki ülkeye sağduyu çağrısı geldi. Sırbistan ve Kosovalı mevkidaşıyla görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye, Balkanların barış ve istikrarına her zaman önem vermektedir. Yeni gerilimlerin kimseye faydası olmaz.” açıklaması yaptı.

İlerleyen saatlerde Sırbistan Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı, Kosova'daki NATO Gücü komutanıyla Belgrad'da bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Vucic, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Kosova ile ileri süreçte bir çözüm yolu bulmayı ümit ediyoruz. Umarım iyi haberler alacağız” dedi.

Gelişmeler üzerine Kosova geri adım attı; Sırbistan’a ait kimlik ve pasaportlar ile ülkeye girişi yasaklayan kimlik uygulamasının, 1 ay ertelendiğini duyurdu.

# türkiye # cumhurbaşkanı # Mevlüt Çavuşoğlu # nato # Sırbistan # Kosova # dışişleri # Aleksandar Vucic # vucic # sırbistan cumhurbaşkanı # cumhurbaşkanı vucic # NATO Kosova Gücü