Çin ile ABD arasında ipler geriliyor

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin olası Tayvan ziyareti, ABD ile Çin arasındaki gerilimi artırırdı. Çin donanması, Tayvan Boğazı'nda ve Güney Çin Denizi'nde gerçek zamanlı askeri tatbikatlar yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin daha önce yapamadığı Tayvan ziyaretinin yeniden gündeme gelmesi, Çin ile gerilimi arttırdı. Çin donanması, Tayvan Boğazı'nda ve Güney Çin Denizi'nde gerçek zamanlı askeri tatbikatlar yaptı. Tatbikatlar, Tayvan Adası'nın 125 kilometre açığında ve Pelosi'nin ziyaret etmesi beklenen Taipei kentine 185 kilometre mesafedeki bölgede yapıldı.

Çin devlet televizyonu gerçek cephaneyle atış yapılan tatbikatın görüntülerini yayınladı. Çin'in, askeri tatbikatlarına Vietnam'a komşu Tonkin Körfezi’nde salı ve çarşamba günleri de devam edeceği bildirildi.

Pelosi'nin henüz doğrulanmayan ziyareti öncesinde ABD de Tayvan çevresindeki askeri hareketliliğini artırdı. Amerikan donanmasının Pasifik'teki 7. filosuna bağlı Ronald Reagan savaş gemisi, hafta başında harp filosuyla Singapur'dan ayrılarak Güney Çin Denizi'ne doğru hareket etmişti. Filonun varış hedefi açıklanmadı, ancak aynı doğrultuda ilerlemesi halinde Tayvan'a ulaşacağı öngörülüyor.

Bölgede Çin ve ABD’nin savaş ve keşif uçaklarının hareketliliğinin de arttığı bildiriliyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin nisanda Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret, COVID-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Çin Devlet Başkanı Şi Çinping, ABD Başkanı Joe Biden ile 27 Temmuz’da bir telefon görüşmesi yapmış; Biden’ı Tayvan meselesinde "ateşle oynamaması" konusunda uyarmıştı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, “ABD, Tayvan politikasının değişmediği" ifade edilmişti. Öte yandan Beyaz Saray güvenlik yetkililerinin, Polesi’nin Tayvan ziyaretiyle ilgili itirazları olduğu basına yansımıştı. ABD Başkanı Biden da ziyaretle ilgili " Ordu, iyi bir fikir olduğunu düşünmüyor." ifadesini kullanmıştı.

# abd # ordu # çin # ziyaret # Biden # joe biden # Temmuz # Tayvan # abd çin gerilimi # Nancy Pelosi # Pelosi # Şi Jinping