Zelenski Donetsk'te beyaz bayrak çekti: Terk edin

Rus ordusunun Donbass’ta ilerleyişi sürüyor. Lugansk’ın tamamını kontrol eden Rus güçler Donetsk’e yoğunlaştı. Ukrayna ağır kayıplar verirken Zelenski, Donetsk bölgesini tahliye etme kararı aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’den bir teslimiyet açıklaması daha geldi. Donetsk’te çatışmalar şiddetlenirken, Zelenski, bölgedeki insanların zorunlu tahliyesi emrini verdiğini söyledi. Sivillerin zarar görmemesi için ise kış ayından önce tahliyenin tamamlanması gerekiyor.

Hem lojistik hem ödeme noktasında destek ve yardım sağlanacağını kaydeden Zelenski, tahliye konusunda kararsız olanların karar vermesi gerektiğini belirtti. Tahminlere göre, Donetsk'in tahliye edilmek istenen bölgesinde 200 bin ila 220 bin arasında sivil yaşıyor.

Rusya operasyonlarını Donbass bölgesine yoğunlaştırmış ve Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinin belirlenen sınırlarına doğru ilerlemeye başlamıştı.

Önceki gün bir televizyon programındaki konuşmasında Zelenski, Donetsk'in yanı sıra komşu Lugansk bölgesini de içeren çatışma bölgelerinde yüz binlerce insanın ayrılması gerektiğini belirtti.

Zelenski ayrıca, bölgeyi terk edenlere tazminat verileceğini de sözlerine ekledi. Bölgede yaşayan birçok kişinin ayrılmayı reddettiğini belirten Zelenski tahliye için, “Ama yine de yapılması gerekiyor.” dedi.

Bölge halkına seslenen Zelenski, “Fırsatınız varsa, lütfen Donbass'taki savaş bölgelerinde kalanlarla konuşun. Lütfen onları ayrılmanın gerekli olduğuna ikna edin.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna yerel medyası, Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk'un bölgenin doğal gaz kaynaklarının yok edilmesinden bu yana tahliyenin kış başlamadan önce yapılması gerektiğini söylediğini aktardı.

Kiev’den yapılan açıklamada, "Onların tahliye edilmesi gerekiyor, onları ısıtmadan ve aydınlatmadan kışın ölümcül tehlikeye atamazsınız" denildi.

ABD’nin eski Ukrayna büyükelçisi John Herbst ise bu durumu doğalgaz sorunundan çok çatışmaların daha şiddetleneceği beklentilerinden kaynaklanabileceğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Korgeneral İgor Konaşenkov'a göre ise, 29 Temmuz'da Ukrayna ordusu, ABD yapımı bir HIMARS roket sistemi kullandı. Son verilere göre, saldırıda 50 Ukraynalı asker öldü ve 70'den fazla kişi yaralandı.

# abd # rusya # Ukrayna # savunma # Temmuz # doğal gaz # son # çok # rus ordusu # Donbass # HIMARS # Donetsk # Ukrayna Ordusu # Zelenski # Lugansk # Lugansk Halk Cumhuriyeti # Donetsk Halk Cumhuriyeti