Rusya İran ve Suriye'den Çin'e destek

ABD’nin Tayvan kışkırtmasıyla Asya-Pasifikte tansiyon hat safhaya çıktı. Çin’in tüm uyarılarına rağmen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan’ı ziyaret ediyor. Pelosi’yi taşıyan ABD uçağı Tayvan’a inerken, Pasifik'te her iki ülkenin savaş uçakları da havalandı.ABD’nin kışkırtmasına karşı Rusya, İran ve Suriye'den Çin’e destek açıklamaları geldi.

ABD Tayvan'da gerilimi tırmandırdı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Çin'in uyarılarına rağmen Tayvan'a gitti.

Çin karşıtlığıyla tanınan Pelosi'nin uçağı akşam saatlerinde Tayvan Adasına indi. Pelosi ve beraberindekilerin uçaktan inişi sırasında Taipei havaalanında tüm ışıklar kapatıldı.

Pelosi'nin ziyareti Çin ile ABD arasındaki Tayvan gerilimini hat safhaya çıkardı. Çin Halk Cumhuriyeti'ne ait tanklar Tayvan boğazına yakın Xiamen plajında görüntülendi. 2 Ülkenin savaş uçakları, Asya Pasifik'te havalandı.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Global Times, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'nın aktif görevdeki 2 uçak gemisinin limanlarından ayrılarak denize açıldığını duyurdu. Güney Çin Denizi'nden hafta başında yola çıkan ABD'Nin Ronald Reagan savaş gemisinin de Tayvan'ın güneydoğusunda seyrettiği bildirildi.

Pelosi'nin Tayvan ziyareti, geçtiğimiz hafta Çin Devlet Başkanı Şi Cingping ile ABD başkanı Joe Biden arasındaki görüşmede gündeme gelmişti. Çin Lideri Şi, Biden'a “ateşle oynamayın” uyarısı yapmıştı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de Ziyaretin bir bedeli olur" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Tayvan kışkırtmasına karşı Rusya, İran ve Suriye'den Çin'e destek açıklamaları geldi.

Rusya, Çin ile tam dayanışma içinde olduğunu açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Pelosi'nin ziyaretinin kışkırtıcı nitelikte olduğunu söyledi. “Elbette, Çin ile tam bir dayanışma içindeyiz. Bu konuda çok haklılar.” dedi.

Suriye, Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin düşmanca bir eylem olduğunu vurguladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Suriye yalnızca tek bir Çin’i tanır. Çin'in toprak bütünlüğü tartışmaya açık bir konu değildir" ifadeleri kullanıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani de Çin'in toprak bütünlüğüne vurgu yaptı. Kanani, Pelosi'nin ziyaretini kınayarak, "İran İslam Cumhuriyeti, ülkelerin toprak bütünlüğüne saygıyı dış politikasının temellerinden biri olarak görmektedir. Bu kapsamda tek Çin politikasını desteklemek tartışılmazımızdır." dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyareti, Tayvan'da protesto edildi. Taipei kentinde protesto gösterisi düzenleyen kalabalık "Pelosi, Tayvan'dan defol!" yazılı pankart taşıdı.

# abd # rusya # iran # suriye # çin # asya # dışişleri bakanlığı # dışişleri # Tayvan # Global Times