Çin: "ABD göz göre göre ateşle oynuyor"

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi kışkırtma ziyareti sonrası Tayvan'dan ayrıldı. Çin'den ziyarete sert tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, "Bazı ABD siyasetçiler bencil çıkarları dışında hiçbir şeyi önemsemiyor ve Tayvan meselesinde göz göre göre ateşle oynuyor." dedi. Pakistan ve İran da kışkırtmaya karşı Çin'e destek açıklaması yaptı.

Tayvan'a kışkırtma ziyareti yapan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi adadan ayrıldı.

ABD'nin kışkırtma ziyaretine tepki Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'den geldi. Wang Yi, "Bazı ABD siyasetçileri bencil çıkarları dışında hiçbir şeyi önemsemiyor ve Tayvan meselesinde göz göre göre ateşle oynuyor." dedi. Ziyaretin "ABD’nin Çin’in egemenliğine müdahale" olduğunu belirterek kınadı.

Çin Savunma Bakanlığı da ada çevresinde bir dizi askeri tatbikat yapacağını duyurdu.

Öte yandan Çin, Tayvan'a yönelik alınan yaptırım kararlarını da açıkladı. Adadan narenciye ve iki tür balığın ithalatını durduruldu.

ABD'nin Tayvan Kışkırtmaları sonrası Çin’e destek peş peşe geldi. Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İslamabad’ın Tayvan Boğazı’nda bölgesel barış ve istikrar için ciddi sonuçları olacak gelişmelerden derin endişe duyulduğu belirtildi.

Pakistan’ın tek Çin politikasına katıldığı vurgulanarak Çin’in egemenlik ve toprak bütünlüğüne kesin destek yinelendi.

Bir açıklama da İran'dan geldi. İran, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretini kınayarak, "tek Çin politikasına tereddütsüz destek verdiğini" açıkladı.

ABD'nin Tayvan Kışkırtmasını Vatan Partisi Çin temsilcisi Adnan Akfırat da değerlendirdi. Kışkırtmanın hedefini açıklayan Akfırat, ABD'nin başarısız olacağını vurguladı.

# abd # iran # çin # vatan partisi # pakistan # yaptırım # savunma # islamabad # Tayvan # Wang Yi # çin dışişleri bakanı # Nancy Pelosi # Pelosi # Adnan Akfırat # çin savunma bakanlığı # ABD Temsilciler Meclisi Başkanı