İran AB temsilcisi ile görüştü

ABD'nin tek taraflı adımları nedeniyle tıkanan nükleer müzakerelerin başlaması için Avusturya'da toplantılar yapıldı. İran Başmüzakereci Ali Bakıri Keni, Avrupa Birliği Koordinatörü Enrique Mora ve Rusya'nın müzakerelerdeki temsilcisi Mikhail Ulyanov ile görüştü. Görüşmelerde AB'nin müzakerelerin devam ettirilmesi için hazırladığı taslak ele alındı. Benzer görüşmeleri yapmak üzere ABD temsilcisi Rob Malley de Viyana'ya geldi.

ABD'nin tek taraflı çekilmesiyle yürütmesi durdurulan nükleer anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesi için yoğun diplomasi trafiği yürütülüyor. Bu kapsamda  Viyana'da uzun bir aradan sonra yeni görülmeler yapıldı.  

İran ile ABD arasındaki son dolaylı görüşme Haziran ayında Avrupa Birliği yetkililerinin aracılığıyla Katar'ın Doha şehrinde oldu. 

Tam anlamıyla istenen sonucun alınamadığı Doha temasları sonrası Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell taraflarla görüşerek yeni bir müzakere taslağı hazırladı. Ardından da taslak üzerinde çalışan tarafların temsilcileri dolaylı görüşmeler için Avusturya'ya gitti.

İran'ı başmüzakereci Ali Bakıri Keni, ABD'yi ise Rob Malley temsil ediyor. Görüşmelere ise Avrupa Birliği Koordinatörü Enrique Mora arıcılık yapıyor. 

Yeni bir sürece kapı aralaması beklenen görüşmeler kapsamında İran Başmüzakereci Ali Bakıri Keni, Avrupa Birliği Koordinatörü Enrique Mora ve Rusya'nın müzakerelerdeki temsilcisi Mikhail Ulyanov ile ayrı ayrı bir araya geldi. Görüşmelerde Borrell'in hazırladığı metin, İran'ın beklentileri ve ABD'nin dayatmaları ele alındı. Rus  yetkili Ulyanov görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Umarım bu müzakerelerin son turu olur. Başarılı bir sonuca ulaşmak için hiçbir çabadan kaçınmamalıyız" ifadelerini kullandı. 

İranlı temsilcinin yanı sıra Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşmek üzere ABD'li Rob Malley de Viyana'da hazır bulundu. 

Bu arada taraflar Viyana'ya gelmeden önce peş peşe açıklamalar yaptı, yeni adımlar attı. İran yeni şirketlere yaptırım kararı alan ABD'yi yanıtsız bırakmadı. Yüzlerce santrifüje gaz akışı emri verdi. Son derece yapıcı davrandığını açıklayan Tahran, ABD'nin "en yüksek baskı" politikasından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlara son vermesini isteyen Tahran, Devrim Muhafızları'nın da sözde terör listesinden çıkartılması gerektiğini ifade ediyor.  ABD Basını, İran'ın Devrim Muhafızları'nın sözde terör listesinden çıkartılması beklentisinden vazgeçtiğini, bunun yerine başka garantiler istediğini iddia etti. Ancak müzakere heyetinde yer alan İranlı bir yetkili bu iddiayı yalanladı. 

# abd # rusya # iran # terör # avrupa # ab # nükleer # viyana # son