Suriye terör örgütüne baskısını artırdı

Suriye'nin işgal altındaki bölgelerinde yaşayan sivil halk, PKK/PYD'ye karşı tepki gösterilerini artırdı. Kimi Arap aşiretleri de Türkiye'nin olası bir operasyonunda PYD'nin yanında yer almayacağını belirtiyor. Şam yönetimi ise "tam teslimiyet" için terör örgütüne baskı yapıyor.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine olası operasyonu PKK/ PYD'yi panikletti.

PKK/PYD'nin operasyon öncesi kaçırma, yağma ve şiddet uygulamaları arttı. TSK'nın operasyonuna karşı 10 yaşından büyük çocukların zorla silah altına alındığı, bazılarının da 'ajanlık' iddiasıyla tutuklandığı belirtildi.

İşgal altındaki yerlerde yaşayan sivil halk terör örgütünü bölgeden temizlemek istiyor. Menbiç'ten Deyrezor'a kadar her hafta terör örgütüne karşı tepki eylemleri düzenleniyor.

Son olarak ABD korumasındaki Deyrezor ilinde sokağa çıkan halk, SDG tarafından tutuklanan gençlerin serbest bırakılması, yaşam koşullarının düzeltilmesi ve sosyal hizmet sağlanması için eylem yaptı. SDG, bölgedeki bazı gençleri, “Özerk Yönetim düşmanı dış güçlerle işbirliği yaptıkları” iddiasıyla geçen hafta tutuklamıştı.

Diğer yandan bölgedeki Arap aşiretlerin de Türkiye'nin operasyonu öncesinde pozisyonlarını yeniden gözden geçirdiği ifade ediliyor. Daha önce PKK/PYD ile hareket ettiği bilinen bazı aşiretlerin şimdilerde tarafsız bir görünüm çizdikleri, hatta Suriye Hükümeti ile temaslara başladığı belirtiliyor.

ABD'li yetkililerin ise Deyrezor'da aşiretlerle ikna görüşmeleri yaptığı kaydedildi. Geçen günlerde konuşan eski Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Vecih Cuma da, Menbiç'teki aşiretlerin PKK/PYD'yi destekledikleri iddiasını yalanlayarak, “Para ve silah zoruyla bağladıkları 1-2 küçük aşiret dışında PKK'ya destek veren yok.” demişti. Aşiretlerin bir bölümünün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la barış istediği belirtiliyor.

PKK/PYD elebaşlarından Salih Müslim de operasyon öncesi Suriye Hükümeti ile temaslarını anlattı. “Defalarca başkent Şam'a gittik, Tartus'taki Hmeymim üssünde görüştük. Ancak rejim totaliter zihniyetini koruyor. Rejim, Suriye’nin demokratikleştirilmesi ve insanların özgürleştirilmesi taleplerine çok uzak. Despot bir yaklaşım söz konusu, ne pahasına olursa olsun otoritesini sürdürmek ve korumak istiyor. Herhangi bir grup ya da parti ile diyalog kurulduğunda ise, kendisine sığınılmasını teklif ediyorlar.’’ dedi.

Müslim'in bu sözleri, “Rejim PYD ile anlaştı” haberlerini de bir kez daha çürüttü. Suriye Hükümeti, yıllardır PYD'lilerle yaptığı tüm görüşmelerde “tam teslimiyet” talep ediyor.

# abd # türkiye # pkk # suriye # pyd # sdg # Suriye Devlet Başkanı # salih muslim # beşar esad # şam # son # çok # Sivil # Tartus # deyrezor # Hmeymim üssü # Suriye Türkmen Meclisi