Türkiye-Suriye teması sonrası ABD'den ''özerklik'' vaadi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun "Suriye Dışişleri Bakanı ile görüştük" açıklaması sonrası ABD harekete geçti. Türkiye-Suriye ilişkilerinin düzelmesini istemeyen ABD, muhaliflere "Özerk bir devlet" vaat etti.

Türkiye Suriye işbirliğinin gelişmesiyle bölgede çözüm ve işbirliği koşullarının oluşmasını istemeyen ABD, Suriyeli muhalifler ile görüştü.

Geçtiğimiz günlerde iki ülkenin işbirliğine karşı yapılan gösterilerde provokasyonlar arttı. Türk bayrağı yakma görüntülerinin servis edilmesinin ardından kaosu körüklemek isteyen ABD bölgede muhalif liderlerle toplantı yaptı.

Suriye içinde yeni devletçikler kurmak isteyen ABD, Esad karşıtı güçlere vaatlerde bulundu, "İdlib ve Halep bölgesi size verilecek ve özerk bir devletiniz olacak." dedi.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, görüşmede bulunan bir grubun komutanı ABD'nin vaatlerini anlattı.

- İdlib, Hama ve Halep’i size vereceğiz. Dera ve Suveyda, Durzi ve Sünnilerin ortak özerk bölgesi oluyor. Şam, Humus, Lâzkiye ve Tartus bölgelerinde ise Nusayri devleti kurulacak. İlerleyen süreçte PYD bölgeleri ile birleşmek isterseniz ABD ve müttefikleri size her türden desteği verecek. Uluslararası meşruiyet konusunda da yanınızda olacağız.


Öte yandan bazı ÖSO yöneticileri yaşanan kışkırtmaların tertip olduğunu belirtti, halka "Provokatörlerin oyununa gelmeyin." uyarısı yapıldı.

# abd # türkiye # suriye # pyd # türk # esad # idlib # Halep # şam # dera # ÖSO # Humus # Tartus # hama # lazkiye # Suriye Dışişleri Bakanı # Süveyda