Moağalistan tarihi beslemeye devam ediyor

Moğolistan’da Bilge Kağan ve Kül Tigin’in babası İlteriş Kağan’ın külliyesi bulundu. Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde yürütülen bilimsel kazı çalışmaları sonucunda bulunan İlteriş Kağan yazıtında 12 satırlık eski Türk yazısı da bulunuyor.

Moğolistan’da Bilge Kağan ve Kül Tigin’in babası İlteriş Kağan’ın külliyesi bulundu. Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde yürütülen bilimsel kazı çalışmaları sonucunda bulunan İlteriş Kağan yazıtında 12 satırlık eski Türk yazısı da bulunuyor

Uluslararası Türk Akademisi ile Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde bilimsel kazı çalışmaları yürütülüyor.

Çalışmalar sonucunda ise tarihe ışık tutacak bir haber geldi.. Göktürk Devleti’nin hükümdarları Bilge Kağan ve Kül Tigin’in babası İlteriş Kağan’ın külliyesi ile yazıtı keşfedildi.

2019'da Moğolistan’ın Arkeoloji Enstitüsü uzmanlarıyla Ötüken bölgesindeki Nomgon ovasında ortaklaşa başlatılan kazı çalışmaları başarıyla sonuçlandı.

Kazı çalışmaları sonucunda Bilge Kağan ile Kül Tigin’in babası İlteriş Kağan’ın külliyesi ve yazıtını keşfettiklerini kaydeden Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali önemli bilgiler verdi.

Bunun yanı sıra külliyenin kapısında 51 balbal taşın sırayla yerleştirildiğini kaydeden Kıdırali, bunlar arasında 5 balbal taşından Aşina ailesine ait "dağ keçisi" sembolünün tespit edildiği bilgisini paylaştı.

Kıdırali, ayrıca külliye içinde bir ibadet yerinin olduğunu kanıtlayan tuğla kalıntıları ile patika üzerine serilen kil kaplamanın da bulunduğunu dile getirdi

# türk # arkeoloji # kazı çalışması # Moğalistan # Bilge Kağan # Kül Tigin # İlteriş Kağan # Ötüken