Libya'nın başkenti Trablus'ta gerilim tırmanıyor

Libya'nın başkenti Trablus'ta gerilim tırmanıyor. İki bölgedeki silahlı çatışmalarda 23 kişi hayatını kaybetti. Türkiye, taraflara sağduyu çağrısı yaptı.

Libya'nın başkenti Trablus'ta gerilim tırmanıyor. İki bölgedeki silahlı çatışmalarda 23 kişi hayatını kaybetti. Türkiye, taraflara sağduyu çağrısı yaptı.

Libya’nın başkenti Trablus’ta iki silahlı grup yaşanan çatışmalarda ölü sayısı 23’e, yaralı sayısı ise 140’a yükseldi.

Libya Sağlık Bakanlığı, kentin Bin Gaşir ve Sarim bölgelerinde yaşanan çatışmalarda hastane ve sağlık merkezlerinin de hedef alındığını bildirdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti saldırılara tepki gösterdi. Başkentin şiddetten uzak tutulması için görüşmeler yürütülmesinin ardından yaşanan çatışmaların kınandığı belirtildi.

Son günlerde Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin Başbakan olarak atadığı Fethi Başağa'ya bağlı güçlerin Trablus çevresinde askeri yığınak yapması endişeleri artırdı.

Fethi Başağa, 24 Ağustos'ta Başbakan Dibeybe'ye "Yetkinizi gönüllü olarak teslim edin" çağrısı yapmış, bu talep başkente girmeye hazırlık olarak yorumlanmıştı. Buna karşılık Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe, hükümetin seçimlere kadar iş başında olacağını vurgulamıştı.

Öte yandan Türkiye, taraflara itidat çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, çatışmaların bir an önce durdurulması istendi. Türkiye'nin istikrarın sağlanması için her türlü desteği sağlamaya devam edeceği vurgulandı.

Libya’da yükselen tansiyonla ilgili olarak ABD ve Birleşmiş Milletler’den de “endişeliyiz” açıklamaları yapıldı.

# abd # türkiye # libya # Ağustos # tepki # Birleşmiş milletler # dışişleri bakanlığı # son # gerilim # Trablus # Ulusal Birlik Hükümeti # Libya Sağlık Bakanlığı