İran gazı Avrupa'ya mı aktarılacak?

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılacağına dair çıkan haberleri değerlendirdi. Kenani, "Doğal olarak önemli petrol ve gaz kaynaklarına sahip olan İran, dünyadaki uluslararası enerji piyasasının ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilecek kapasite ve imkana sahiptir” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, başkent Tahran’daki bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi.

İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılacağına dair çıkan haberleri değerlendiren Kenani, İran'ın bu kapasite ve imkana sahip olduğuna vurgu yaptı:

- İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarmaya yönelik talepler konusunda şu anda sunabileceğim özel bir bilgim olmasa da, doğal olarak önemli petrol ve gaz kaynaklarına sahip olan İran, dünyadaki uluslararası enerji piyasasının ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilecek kapasite ve imkana sahiptir.


Nasır Kenani ayrıca, İran'ın doğal olarak en sert yaptırımların gölgesinde bile kendi yetenek ve kapasitlerine dayanarak enerji piyasasında varlığını sürdürdüğünü kaydetti.

- Bu mevcudiyet, ABD'nin yasa dışı ve baskıcı yaptırımları nedeniyle sınırlanmış olsa da, İran, uluslararası petrol ve enerji piyasasındaki varlığını sahip olduğu imkanlarla sürdürmekte ve çeşitli ülkelerdeki ortakları ile petrol işlemlerine devam etmektedir.


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Batı'nın enerji kriziyle karşı karşıya olduğuna da dikkat çekti.

- Müzakerelerin sonuçlanması ve İran’a karşı yaptırımların kaldırılması durumunda İran İslam Cumhuriyeti, özellikle enerji kaynakları konusunda Avrupa’nın ihtiyaçlarının büyük kısmını karşılayabilir. Avrupa’nın da kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak için İran'ın yetenek ve kapasitelerine kesinlikle ihtiyacı var. Anlaşma sağlanmasını ve İran’ın dünya ülkelerinin ve Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanmasında daha etkin bir rol oynamasını temenni ederiz. İran bu konuda herhangi bir kısıtlamayla karşı karşıya değil.


Nükleer görüşmelerin son durumu hakkında da bilgi verdi Kenani:

- Müzakerelerimizdeki en önemli gündem güvence sağlanması konusudur. Güvence çerçevesi sağlam olmazsa, her an talihsiz olaylara tanık olabiliriz. Daha önce de İran anlaşmaya bağlı kaldı ancak ABD anlaşmadan çıktı ve Avrupa da İran’ın uğradığı zararları telafi edemedi. Dolayısıyla ‘güvence’ konusu İran için oldukça önemlidir.
# abd # türkiye # iran # avrupa # iran dışişleri bakanlığı # batı # Bir # yaptırım # enerji # son # iran islam cumhuriyeti # nükleer görüşme # İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü # nasır kenani