BAE 6 yıl sonra Tahran'a elçi atadı

Birleşik Arap Emirlikleri 6 yıl sonra Tahran'a büyükelçi atadı. Ülkesine 2016’da geri çağrılan Seyf Muhammed Ubeyd ez-Zeabi görevine devam etmek için İran’a gitti.

İran ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında büyükelçilik krizi aşıldı. Abu Dabi yönetimi, 2016'da büyükelçisini çekerek diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdüğü İran'a yeniden büyükelçi atadı.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi çağrılan Seyf Muhammed Ubeyd ez-Zeabi, başkent Tahran'da Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü. Görüşmede Abdullahiyan, İran'ın Birleşik Arap Emirlikleri dahil bütün komşularıyla ilişkilerini ilerletmeyi önemsediğini belirtti.

Bölgede istikrarın sağlanması için ülkelerin iş birliği yapması gerektiğini kaydeden Abdullahiyan, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında mevcut kapasitelerin kullanılması, Yüksek İşbirliği Komisyonu kurulması ve konsolosluk ilişkilerinin düzenlenmesinin önemini vurguladı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Tahran Büyükelçisi Zeabi de iki ülkenin ekonomik ve ticari kapasitelerini "ikili ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir faktör" olarak değerlendirdi.

Suudi Arabistan, 2016’da Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en Nemr’in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etmişti. İdamların ardından Tahran’da eylemler düzenlenmiş ve Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ile Meşhed’deki konsolosluk binasını yakılmıştı. Bunun üzerine Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan, Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmiş; Birleşik Arap Emirlikleri ise ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirmişti.

# iran # suudi arabistan # büyükelçi # Birleşik Arap Emirlikleri # Bir # tahran # Kuveyt # bahreyn # sudan # Abu Dabi # Hüseyin Emir Abdullahiyan