Çin ve Belarus ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseliyor

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko Özbekistan'da bir araya geldi. Toplantıda Çin ve Belarus ilişkilerinin kapsamlı stratejik ortaklığa yükseltilmesi kararı alındı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko Özbekistan'da bir araya geldi. Toplantıda Çin ve Belarus ilişkilerinin kapsamlı stratejik ortaklığa yükseltilmesi kararı alındı.

Şi, toplantıda Çin ve Belarus'un 30 yıl önce diplomatik ilişkiler kurmasından bu yana, iki ülke arasındaki ilişkilerin sürekli olarak güçlendirildiğini ve geliştirildiğini ve çok yönlü işbirliğinde sağlam ilerleme kaydettiğini vurguladı.

Çin-Belarus ilişkilerinin kapsamlı bir stratejik ortaklığa yükseltilmesini ikili ilişkilerde tarihi bir sıçrama olarak nitelendiren Şi, Çin'in karşılıklı siyasi desteği artırmak, çeşitli alanlarda işbirliği potansiyelini ortaya çıkarmak ve daha fazla ilerlemeyi teşvik etmek için Beyaz Rusya ile çalışmaya hazır olduğunu söyledi. 

Şi, Çin'in Beyaz Rusya'nın Çin'in temel çıkarlarıyla ilgili konularda Çin'e verdiği sağlam desteği çok takdir ettiğini vurguladı. Çin, Belarus'u kendi ulusal koşullarına uygun bir kalkınma yolu izlemesi konusunda sıkı bir şekilde desteklediğini ve dış güçlerin Belarus'un iç işlerine her türlü bahaneyle müdahalesine karşı çıktığını söyledi.

Şi, Çin'in Küresel Kalkınma Girişimi ve Küresel Güvenlik Girişimi'nin uygulanmasını teşvik etmek ve uluslararası adalet ve adaleti korumak için Beyaz Rusya ile çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

Çin Devlet Başkanı, Çin'in Belarus ile yakın alışverişi sürdüreceğini, yatırım, ekonomi ve ticaret ve diğer alanlarda karşılıklı yarar sağlayan ve kazan-kazan işbirliği yürüteceğini ve yeşil, akıllı, çevre dostu ve dijital olarak gelişmiş bir Çin-Belarus Endüstri Parkı geliştireceğini söyledi.

Şi, Çin'in COVID-19 müdahalesinde Belarus'a destek ve yardım sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Çin'i Belarus dahil birçok ülke için son derece güvenilir bir ortak olarak nitelendiren Lukaşenko, Belarus-Çin ilişkilerinin tüm hava koşullarına uygun kapsamlı bir stratejik ortaklığa yükseltilmesinin, ikili ilişkilerin güçlü büyümesi ve potansiyel ihtiyaçları ile tamamen uyumlu olduğunu söyledi.

Lukaşenko, Belarus'un Çin ile ilişkileri derinleştirmeye kararlı olduğunu vurguladı. Belarus, Çin'in gelişimini ve güçlenmesini, Çin'in ulusal yeniden birleşmesini ve Çin'in Tayvan ile ilgili meseleler gibi temel konulardaki konumunu sıkı bir şekilde desteklediğini söyledi.

Belarus Cumhurbaşkanı, ülkesinin her zaman Çin ile omuz omuza duracağını ve en güvenilir arkadaşı olacağını söyledi. Belarus tarafı, Çin'in başarılı kalkınma deneyiminden daha fazlasını öğrenmeye ve kurul genelinde ikili pratik işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi. Lukaşenko toplantıda, Belarus'un Çin tarafından öne sürülen bir dizi önemli girişimi desteklediğini ve Çin ile Şanghay İşbirliği Örgütü gibi çok taraflı çerçeveler içinde yakın işbirliği yapmayı umduğunu belirtti.

Görüşmenin ardından iki taraf, Çin Halk Cumhuriyeti ile Beyaz Rusya Cumhuriyeti arasında her hava koşulunda kapsamlı stratejik ortaklık kurulmasına ilişkin ortak bildiri yayınladı ve bilim ve teknoloji, yargı, tarım ve e-ticaret gibi alanlarda işbirliği belgeleri imzaladı.

# rusya # çin # cumhurbaşkanı # Bir # belarus # son # Özbekistan # Şanghay İşbirliği Örgütü # Şanghay # Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi # şanghay işbirliği örgütü amacı # şanghay işbirliği örgütü üyeleri # şanghay işbirliği örgütü son üye # şanghay işbirliği örgütü toplantısı # şanghay işbirliği örgütü'ne üye ülkeler # şanghay işbirliği örgütü nedir # türkiye'nin şanghay işbirliği örgütü üyeliği # şanghay işbirliği örgütü iran