Kırgızistan ve Tacikistan liderleri ateşkes için el sıkıştı

Özbekistan'da Semerkant Ruhu ile yapılan Şanghay İş Birliği Örgütü Zirvesi çözüm getirdi. Kırgızistan ve Tacikistan ŞİÖ'de el sıkıştı. Sınırdaki çatışmalara karşı ateşkes ilan edildi.

Kırgızistan ve Tacikistan sınırdaki çatışmalarda ateşkes kararı aldı. Özbekistan'da Semerkant Ruhu ile yapılan Şanghay İş Birliği Örgütü Zirvesi'nde iki lider el sıkıştı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov Semerkant'taki Şanghay İşbirliği Örgütü Liderler Zirvesi çerçevesinde Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile sınırdaki çatışmayı görüştü.

2 ülke lideri ilgili kurumlara ateşkesin sağlanması ve güçlerin sınırdan geri çekilmesi talimatı verdi. Uzlaşma sağlandı.

Ayrıca, Kırgızistan ve Tacikistan, hükümet komisyonlarının devlet sınırlarının belirlenmesiyle ilgili çalışmalarının hızlandırılmasında da anlaştı.

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Kamçıbek Taşiyev ve Tacikistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Saymımin Yatimov da görüşme yaptı.

2'li görüşme sonrası sınır birliklerinin tüm oluşumlarına sınır hattında "ateşkes" emri verildiği ifade edildi.

Tarafların ilgili komisyonları oluşturuldu. Kırgızistan tarafından komisyonda Cumhurbaşkanının Batken Bölgesi Özel Temsilcisi, İçişleri Bakan Yardımcısı, Sınır Muhafız Hizmeti Başkanı, İçişleri Bakanlığı bölge yetkilileri yer aldı.

Aynı zamanda halihazırdaki komisyon üyelerinin Batken bölgesinde Kırgızistan sınır noktası Kızıl-Bel'de ateşkes anlaşmasının uygulanması ve durumun istikrara kavuşturulması için ortak çalışmaları sürdürdüğü kaydedildi.

Çatışmalarla ilgili olarak Tacik tarafının Kırgızistan'ın sınır köyleri Maksat ve Janı-Jer yerleşim birimlerini ateş altına aldığı ifade edilmişti.

# Tacikistan # Kırgızistan # Özbekistan # Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov # Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman # Batken bölgesi