Aliyev'den Ermenistan'a kışkırtma uyarısı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 26 Ağustos'ta Azerbaycan'ın kontrolüne geçen Laçın kentini ziyaret etti. Laçin’de Azerbaycan bayrağını göndere çeken Aliyev, sınırda ateşkes ihlallerini arttıran Ermenistan ve Batı’ya uyarı mesajları verdi.

Ermenistan'ın 1992'de işgal ettiği stratejik Laçin ili, 30 yıl sonra gerçek sahibi Azerbaycan'a teslim edilmişti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kenti ziyaret ederek Azerbaycan bayrağını göndere çekti.


Aliyev, burada yaptığı açıklamada sınırda ateşkes ihlallerini arttıran Ermenistan’a ve Erivan’ı kışkırtan Batı’ya uyarı mesajları verdi. 13 Eylül’de yaşanan gerilimi hatırlatarak, “Umarım ki artık bu Ermenistan'a bir ders olur” ifadelerini kullandı:

- Ermenistan'ı bu kirli işlere son vermesi için defalarca uyardık. Sonuç olarak 13 Eylül'de bize karşı bir provokasyon daha yapıldığında, Azerbaycan ordusu karşılık verdi ve düşmanı tekrar yerine oturttu. Umarım bu onlara bir ders verir. Çünkü bizi kimsenin ve hiçbir şeyin durduramayacağını gördüler. Kimsenin çağrısı, hiçbir beyanı, hiçbir girişim bizi durduramaz. Toprağımızdayız ve topraklarımızı koruyoruz.

Aliyev, Erivan yönetimine, Batı'nın kışkırtmalarıyla intikamcı yaklaşımları sürdürmek yerine bölgede kalıcı barışın tesisi için çaba harcaması tavsiyesi verdi:

- Hala Ermenistan'ın barış istemediğini, intikamcı fikirlerle yaşadığını görüyoruz. Sınırların belirlenmesi sürecini başlatmayı teklif ettik. Yaklaşık bir yıllık bir süre boyunca bunu uzattılar. Haritalar üzerinden müzakere yok.. Biz bütün haritaları hazırladık. Hem 20. yüzyıl haritaları hem de önceki dönemin haritalarını. Sınırların belirlenmesine yönelik çalışmalar bu haritalara göre yapılmalıdır.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Laçin’de Uluslararası Havalimanı'na gidecek olan 2 bin 400 metre uzunluğundaki tünelin yapımını da inceledi. Çalışmalara ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

# Azerbaycan # cumhurbaşkanı # batı # Bir # Ermenistan # İlham Aliyev # laçin # son # eylül # Uluslararası Havalimanı # erivan # Azerbaycan Cumhurbaşkanı