Meloni'nin zaferi Batı'yı panikletti

İtalya'da seçimlerin galibi olan Avrupa Birliği karşıtı Giorgia Meloni, Batı'yı endişelendirdi. Atlantik Konseyi, Meloni’nin "ABD için güvenilmez" ve "Transatlantik birlik açısından bir tehdit" olduğunu yazdı. Biden yönetimini "Avrupa’da bir başka haydut aktöre" izin vermemek için sert bir politika izlemeye çağırdı.

İtalya’nın Kardeşleri Partisi Genel Başkanı Giorgia Meloni’nin seçim zaferi, Atlantik siyasetinde endişe yarattı.

Seçilmeden önce “Mussolini’den bu yana başbakan olan ilk aşırı sağcı” gibi karalama ifadeleriyle hedef alınan Meloni, Avrupa Birliği’ne geçmişte yönelttiği sert eleştiriler, Rusya’ya yönelik ılımlı tavrı ve bugün LGBT dayatması gibi alanlarda neoliberal kültüre açıktan karşı çıkması nedeniyle Batı’yı telaşlandırıyor.

Meloni’yi hedef tahtasına oturtan yayınların arasında, ABD’nin en önemli düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi'nin 26 Eylül tarihli makalesi göze çarpıyor. Meloni, bu yazıda ABD çıkarlarına ve Transatlantik birliğe “ bir tehdit” olarak değerlendiriliyor.

Biden yönetiminin Meloni’nin “yeni gelişen ılımlı tavrına” aldanmayıp “ABD’nin yeni bir Avrupalı haydut aktöre izin vermeyeceği göstermesi” gerektiği vurgulanıyor.

Atlantik ve Avrupa Birliği karşıtı olan Giorgia Meloni, ülkede 2008’den bu yana seçimle göreve gelecek ilk başbakan olacak. 2008'den bu yana başbakanlar atamayla gelmişti.

Öte yandan Meloni'nin 2018 yılındaki bir röportajı ortaya çıktı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a destek veren Meloni, "Suriye'deki Hristiyanlar varlığını Esad, Rusya ve İran'a borçlu" açıklaması yapmıştı.

# abd # rusya # iran # suriye # esad # avrupa # avrupa birliği # Biden # Bir # italya # ilk # Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad # eylül # Atlantik Konseyi # Giorgia Meloni