Suriye normalleşmeye başladı

Suriye'de hayat normalleşiyor. Şimdiye kadar binlerce Suriyeli evlerine yeniden kavuştu. Ulusal Anlaşma Merkezleri de geri dönüşleri hızlandırdı. Rakka ve Deyrezor’da kurulan merkezler, Suriyelilere dönüş için tüm olanakları sağlıyor.

Suriye Hükümeti, savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin geri dönüşü için Ulusal Anlaşma Merkezleri kurdu.

Bölgede hayatın yeniden canlandırılması ve istikrarın tesisi için büyük çalışma yürütülüyor. Ulusal Anlaşma Merkezlerine başvuran Suriyelilere idari işler ve güvenlik konusunda yardım sağlanıyor. Yasal yerleşim izinleri de verilerek devletin imkanlarından faydalanmalarının önü açılıyor.

Rakka ve Deyrezor’da kurulan merkezlere başvuru oldukça yoğun. Deyrezor'da kurulan merkez, önceki gün 2'nci ayını geride bıraktı. Kentin batı kırsalında Suriye Ordusu'nun kontrolündeki bölgede yer alan merkez, 60 gün içinde binlerce Suriyelinin normal yaşamlarına dönmesine yardımcı oldu.

Ulusal Anlaşma Merkezlerinden sonuncusu, uzun yıllar IŞİD ve PKK/PYD işgali altında kaldıktan sonra kurtarılan Rakka kırsalındaki el-Sabkha beldesinde oluşturuldu.

Yetkililer hükümetin el Sabkha beldesine yeniden yerleşmek isteyen Suriyeliler için tüm olanakları sağladığını ifade etti.

PKK/PYD, kendi işgali altındaki bölgelerde Suriye Hükümeti ile uzlaşmak isteyen vatandaşları tehdit eden bir de genelge yayımladı. Sözde genelgede, “Deyrezor'da sivil idare bünyesinde görev yapan ve rejimle uzlaşmaya varan her kişi hakkında, kamu yararının gereklerine göre, güvenlik ve istikrarın korunması amacıyla kesin olarak ihraç kararı verilir." ifadelerine yer verildi.

Suriye Hükümeti, tüm engellemelere rağmen Suriyelilerin evlerine dönüşü ve ülkenin yeniden inşası konusunda ısrarcı.

Kamışlı kırsalındaki Salihiye Harb köyü sakinleri, köylerine girmeye çalışan Amerikan işgal güçlerine ait bir konvoyu taşlayarak kovdu. 8 Ocak'ta da, Tel Tamir bölgesindeki Suriye Arap Ordusu'na ait bir kontrol noktasında, Amerikan işgal güçlerine ait askeri araçlardan oluşan bir konvoy durdurulmuş ve bölgeyi terk etmeye zorlanmıştı.

# pkk # suriye # güvenlik # ocak # batı # savaş