Rusya'nın garanti taleplerine ABD'den cevap

Rusya’nın, NATO’nun doğuya genişlemesi konusunda güvenlik garantisi taleplerine Amerika Birleşik Devletleri, yazılı yanıt verdi. Moskova'ya teslim edilen belgede, Ukrayna'nın NATO üyeliği ile Rusya'nın talebi reddedildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Bilenken, Ukrayna'ya silah sevkiyatını sürdüreceklerini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya’nın güvenlik garantisi taleplerine yanıtını Moskova Büyükelçisi aracılığıyla Rusya Dışişleri Bakanlığı’na iletti.

Belgede, Ukrayna’nın kendi ittifaklarını seçme hakkı olduğu belirtildi. Moskova’nın, Ukrayna'nın NATO’ya alınmaması yönündeki talebini geri çevrildi.

Moskova’ya teslim eilen belgenin ayrıntılarını ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken açıkladı:

Rusya'ya gönderdiğimiz mektup kamuoyu önünde söylediklerimizin tekrarıdır. Belge, ABD ve müttefiklerinin endişelerini içeriyor. Cevabımız ABD'nin diyaloğa açık olduğunu ve diplomasiyi tercih ettiğini yansıtıyor.

ABD'nin cevabının Ukrayna ve Avrupalı müttefiklerle tam uyumlu olduğunu savunan Blinken, Ukrayna’ya silah sevkiyatının süreceğini söyledi

Kiev'e yaptığımız askeri yardım bu hafta 3 parça halinde ulaşacak. Bu yardımların içinde Ukrayna'da ön saflarda kullanılacak javelin füzeleri, diğer terörle mücadele sistemleri, 283 ton cephane ve askeri teçhizat olacak. Daha çok yardımın da önümüzdeki günlerde gitmesi bekleniyor.

Kiev'deki büyükelçiliğin açık kalacağını duyuran ABD Dışişleri Bakanı, Moskova’ya yönelik yaptırım tehditlerini de yineledi:

Atacağımız adımlar, Rusya'nın ekonomik ve mali angajman, savunma, ileri teknoloji sektörleri için teknoloji geliştirme kabiliyetleri de dahil doğrudan putin'in hassas olduğu alanlara yönelik olacak.

Blinken ayrıca ABD'nin Rusya'ya, nükleer füze dahil Avrupa'daki stratejik silahların azaltılması için New START anlaşmasına ek mutabakat yapabilecekleri teklifinde bulunduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili NATO kanadından da açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın endişelerini dinlemeye ve diplomasiyle çözmeye hazırız" dedi.

Rusya, ABD ve NATO'ya aralık ayında ilettiği güvenlik garantileri konulu anlaşma tekliflerinde, NATO’nun genişlemesinden vazgeçilmesine dair taahhüt istemişti.

ABD'nin eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üs kurmaması, herhangi bir askeri faaliyet için bu ülkelerin altyapısını kullanmaması ve askeri iş birliği yapmaması talepleri de taslak anlaşma metinlerinde yer alıyor.

Rusya’nın teklifinde, nükleer silahların ülkelerin kendi toprakları dışında konuşlandırılmaması ve ulusal topraklar dışında konuşlandırılan bu tür silahların geri çekilmesine yönelik maddeler de bulunuyor.

# abd # rusya # amerika # Ukrayna # silah # güvenlik # terörle mücadele # teknoloji # nato # jens stoltenberg # blinken