ABD'yi iç savaş korkusu sardı

Dünyanın dört bir yanına darbe ve çatışma ihraç eden Amerika Birleşik Devletleri'ni iç savaş korkusu sardı. Washington yönetiminin yayınladığı raporda, ''İç savaş çıkartılmak amacıyla elektrik şebekesi hedef alınabilir'' uyarısı yapıldı.

Önce emekli generaller, ardından istihbarat uzmanları uyarmıştı; Amerika Birleşik Devletleri'nde uzun süredir dillendirilen iç savaş endişesi, güvenlik raporlarına da yansıdı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Amerikan ''aşırılık yanlılarının'' hükümeti felç etme ve huzursuzluk yaratmak amacıyla, ülkenin elektrik şebekesine saldırı planları yaptığını öne sürdü.

İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı İstihbarat ve Analiz Ofisi'nin yayınladığı raporda, iç savaş tehlikesine vurgu yapan iddialar sıralandı:

- Aşırılık yanlıları, kısmen elektrik arzını kesintiye uğratmanın hükümetin çalışma kabiliyetini bozacağı fikrine dayanarak, muhtemelen elektrik altyapısına yönelik fiziksel saldırıları planlamaya ve teşvik etmeye devam edecek. Her türden aşırılık yanlıları ayrıca, iletişim ve elektrik altyapısına yönelik saldırılar düzenleyerek, gerçekten de yaklaşan iç savaşı hızlandıracaklarına inanıyorlar çünkü saldırı o kadar çok insanın hayatını alt üst edecek ki hükümete inançlarını kaybedecekler.

Raporda sık sık vurgulanan ''aşırılık yanlıları'' ifadesi ile kimlerin kast edildiği muğlâk kalırken, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, California'daki Metcalf İletim Merkezine düzenlenen saldırıyı, provokatif eylemlere örnek olarak gösterdi. 2013 yılında yaşanan olayda yaralanan olmasa da saldırı milyonlarca dolarlık zarara yol açmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde darbe ve iç savaş söylemleri, bir süredir gündemde… ABD'li 3 emekli general, 2024 başkanlık seçimlerinden sonra ülkede ayaklanma çıkabileceği uyarısı yapan bir bildiri kaleme almışlardı. Emekli Tümgeneral Paul Eaton da, ABD ordusunun 2024 seçimlerinden sonra bir darbeye öncülük edebileceğini belirterek, ''Bu hazırlanmamız gereken ciddi bir ihtimal'' demişti.

CIA'nın iç savaş uzmanı Barbara Walter da yayınladığı bir analizde, artan politik kutuplaşma nedeniyle ABD'nin iç savaşın eşiğinde olduğunu belirtmişti.

# abd # amerika # güvenlik # yol # istihbarat # İç Güvenlik Bakanlığı # barbara walter # abd iç savaş