Avrupa'da enerji krizi derinleşiyor

Avrupa’da enerji krizi derinleşiyor. Doğal gaz fiyatları bir yıl öncesine göre 10 katı artarken, ABD’nin Karadeniz’de Ukrayna üzerinden genişleme planı, Avrupa Birliği ülkelerini daha da zora soktu. Avrupa Birliği Temsilcisi Josep Borrell, fiyatların yüksek devam etmesi halinde, Avrupa’da ekonomik krizin derinleşeceği uyarısı yaptı. Gaz tedariki konusunda alternatif arayışına giren Brüksel, Azerbaycan ile de temas halinde.

Haber: Ufuk Tuğlu

ABD’nin Karadeniz’de genişleme planı kapsamından Ukrayna üzerinden yarattığı gerilim, doğal gazın yüzde 40’tan fazlasını Rusya’dan alan Avrupa’yı vurdu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa’daki enerji krizi ve artan fiyatlarla ilgili bir makale kaleme aldı. Doğal gaz fiyatlarının bir yıl öncesine kıyasla 6 ile 10 kat arttığını belirten Borrel, bu durumun elektrik fiyatlarını da yükselttiğini söyledi.

Borrell, "Enerji, Rusya ile yaşanan krizin neden olduğu yüksek fiyatlar ve gaz arz sorunları yüzünden gündemimizin ilk sıralarında yer alıyor." ifadesini kullandı.

''FİYATLAR DÜŞÜRÜLEMEZSE EKONOMİK KRİZ BAŞ GÖSTEREBİLİR''

Borrel, Avrupa için enflasyon uyarısı da yaptı. Enerji fiyatlarının enflasyonu yükselttiğine dikkati çeken Borrell, fiyatların 2022 boyunca yüksek kalmasının Avrupa’da salgın sonrası ekonomik toparlanmaya ciddi zarar vereceğini vurguladı.

Borrell, ABD ve diğer ortaklarla birlikte enerji arzının bir silah ve jeopolitik kaldıraç olarak kullanılmasına karşı olduklarını söyledi. Kaynakları daha fazla çeşitlendirmelerinin önemine işaret etti. Alternatif arayışları kapsamında Norveç, Katar, Azerbaycan ve Cezayir ile görüştüklerini belirten Borrell, İber Yarımadasını Avrupa ile daha entegre hale getirmek için hızla çalışmaları gerektiğini söyledi.

# abd # rusya # Ukrayna # Azerbaycan # ekonomi # haber # elektrik # kriz # katar # enflasyon # karadeniz # avrupa # cezayir # avrupa birliği # norveç # salgın # enerji # doğal gaz # Elektrik Fiyatları # Josep Borrell