SWIFT'ten çıkarılan Rusya'nın planı ne?

Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılma kararının ardından Moskova'nın vereceği yanıt merak ediliyor.Rusya ile neredeyse entegre sayılan avrupa ekonomisi bu durumdan nasıl etkilenecek? Ayrıntıları izliyoruz.

Rusya’nın uluslararası ödeme sistemi SWİFT’ten çıkarılma kararı üzerine, Moskova yönetiminden açıklama geldi.

Finansal altyapının mevcut koşullarda sorunsuz çalıştığı belirtilen açıklamada SWIFT’in yerini alabilecek SPFS mali mesajlaşma sistemi hatırlatıldı.Yurtdışındaki kullanıcıların bu sisteme dahil olması için çağrı yapıldı.

Rusya'yı sistemden çıkarmak bu ülkeyle ilişkileri olan ekonomiler için de büyük risk taşıyor. Almanya'nın SWIFT hamlesi konusundaki çekincelerinin ardında da bu durum yatıyor.

Almanya ve Hollanda’nın ürün ithalatında ilk sırada yer alan Rusya, aynı zamanda AB'nin en büyük ham petrol, doğalgaz ve katı fosil yakıt sağlayıcısı. Alman yetkililer SWIFT yasağının kendi ekonomilerine de zarar vereceğini ve Rusya'dan alınan gaz karşılığında ödeme yapılmasını imkânsız hale getireceğini savunuyor.

DÜNYA EKONOMİ SİSTEMİNDE YENİ DÖNEM

Öte yandan ABD'nin küresel piyasalardaki hegemonya aracı SWİFT sisteminden dışlanma tehdidi, dünya ülkelerini de harekete geçirdi. Rusya'nın sistem dışında bırakılma kararının hemen sonrasında Hindistan, milli paralarla ticaret yapabilmek için yeni bir sistem üzerinde çalıştığını açıkladı.

Atlantiğin dolar egemenliğinin finansal sistemde dağılmaya başladığını söyleyen Ekonomist Serhat Latifoğlu, yaptırımlar nedeniyle ülkelerin yeni sistemlere yöneleceğini belirtti.

Latifoğlu, Rusya'nın yıllardır SWIFT'ten dışlanma tehdidini öngörüp SPFS'nin üzerinde çalıştığını söyledi. Alternatif sistemin daha ucuz, güvenli ve hızlı olduğunu ekledi:

Rus bankalarının sonu mudur? Hayır. Bankaların hepsi yıllardır bu operasyona hazırlık için faaliyet gösterdikleri ülke sayılarını azalttı. Bir yandan da SPFS hazır bekliyordu. SWIFT'e göre daha güvenli daha ucuz en önemlisi.
# abd # rusya # Ukrayna # ekonomi # almanya # son dakika # SWIFT # Hollanda # dünya # petrol # rus # moskova # doğal gaz # finans # Mali Mesajlaşma Sistemi # SPFS # Serhat Latifoğlu